Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEVaspitač seksualno zlostavljao djevojčicu (5): Tri godine zatvora za Nišliju

Vaspitač seksualno zlostavljao djevojčicu (5): Tri godine zatvora za Nišliju

- Reklama -


Bivši vaspitač Dječjeg kulturnog centra u Nišu V.P. (64) ponovo je osuđen na tri godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja petogodišnjakinje, polaznice ove ustanove.

Na taj način potvrđena je presuda koji je Osnovni sud u Nišu doneo januara ove godine ali je Viši sud ukinuo i naložio ponovno suđenje.

“Okrivljeni V.P. oglašen je krivim zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Izrečena mu je i mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti i dužnosti koja se odnosi na rad sa maloljetnim licima, u trajanju od 10 godina počev od dana pravnosnažnosti presude – saopštio je Vladimir Rakonjac, portparol niškog Osnovnog suda.

- Reklama -

Radi zaštite interesa maloletnika, sudski postupak je bio zatvoren za javnost pa detalji ovog gnusnog dela nisu saopšteni. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, vaspitač se sumnjičio da je iskorišćavao poverenje djeteta i zloupotrebio svoj položaj te da je u više navrata djevojčicu ljubio, neprikladno je dodirivao i njenu ruku stavljao na svoj polni organ. Uhapšen je početkom decembra prošle godine nakon što se petogodišnjakinja požalila roditeljima. Optužujuće navode ponovila je i pred timom psihologa i pedagoga koji su ocijenili da su vjerodostojni i dali „zeleno svjetlo“ da V.P. bude lišen slobode.

Osnovni sud je za manje od dva mjeseca doneo prvostepenu presudu na koju je žalbu podnio branilac V.P. Viši sud je žalbu usvojio smatrajući da se njome opravdano ukazuje da je presuda doneta na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja jer su žrtvu vještačili samo neuropsihijatri a ne i psiholog. Također, kao razlog za nalaganje ponovnog suđenja navedena je i ocjena Višeg suda da je prvostepena presuda nerazumljiva u pogledu utvrđivanja kada i gdje su preduzete radnje krivičnog djela za koje se sudilo V.P.

Kako je nakon hapšenja potvrdila Sandra Petković direktorka DKC, V.P. je u ovoj ustanovi radio 36 godina i do penzije je imao deset mjeseci.

“Radno mjesto mu je u našem objektu u parku Čair, posljednjih godina bio je angažovan u kreativnim radionicama. To je rad sa djecom kroz različite aktivnosti, u tom segmentu našeg rada imamo dosta saradnika, jer se mi ne bavimo čuvanjem dece već razvijanjem njihovih interesovanja. On je djeci držao likovno obrazovanje, učio ih je crtanju a osim toga radio je kao saradnik na prijemu mališana. Konkretno, njegova obaveza je bila da preuzima djecu kada ih roditelji dovode i da im ih predaje nakon završetka vremena provedenog u našoj ustanovi. Ističem da nikada nijednu zvaničnu prijavu niti žalbu na njega nismo imali. Moguće je da su roditelji na tu temu međusobno nešto pričali, ali žalbu ni od kolega niti od korisnika nijednu nismo dobili”– kazala je tada Petković.

Mada se sumnja da petogodišnjakinja nije jedina žrtva V.P. , što je potvrđeno i medijskim oglašavanjem majke još jedne djevojčice, protiv njega je podnesena krivična prijava samo za nedozvoljene polne radnje nad jednim djetetom zbog nedostatka dokaza.

V.P. je izrečena maksimalna kazna, s obzirom na to da Krivični zakonik za nedozvoljene polne radnje predviđa novčanu i zatvorsku kaznu do tri godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular