Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin rekao je u petak da je slanje oružja Ukrajini kako bi joj se pomoglo u obrani od ruske agresije pod određenim uvjetima moralno legitimno, pozivajući se na učenje Katoličke crkve o “pravednom ratu”.

Kardinal Parolin razgovarao je s novinarima na marginama konferencije u Rimu, dok se na sastanku ministara vanjskih poslova bogatih zemalja G7 u Njemačkoj raspravljalo o temi isporuke oružja Kijevu.

“Postoji pravo na oružanu obranu u slučaju agresije”, rekao je Parolin odgovarajući na pitanje o državama koje šalju oružje Ukrajini. Rekao je da je to pravo upisano u katekizam Katoličke crkve, ili nauk o vjeri, pod određenim uvjetima.

“Iznad svega (uvjet) proporcionalnosti, a zatim da odgovor ne proizvodi veću štetu od one koju je prouzročila agresija. Ovo je u kontekstu ‘pravednog rata’”, rekao je Parolin.

“Rekao bih da se pitanje slanja oružja (Ukrajini) može staviti u ovaj okvir”, rekao je.

Papa Franjo, iako je koristio izraze kao što su “zvjerstva”, “nepravedna agresija” i govorio o patnjama Ukrajinaca koji “brane svoju zemlju”, do sada se suzdržavao od označavanja sukoba u Ukrajini kao pravednog rata.

Pozvao je na zabranu svih ratova i doveo je u pitanje može li bilo koji sukob biti potpuno pravedan.

Na sastanku G7 u Njemačkoj, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da skupina treba nastaviti s pritiskom na Rusiju pružanjem više oružja Ukrajini.

Na istom sastanku, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je kako će blok Ukrajini dati dodatnih 500 milijuna eura vojne potpore.

Parolin je rekao da postoji potreba za “određenim jasnim parametrima” o pitanju isporuke oružja Ukrajini na “najpravedniji i najumjereniji mogući način”, no nije precizirao.

Istaknuo je da je Vatikan još uvijek spreman učiniti sve što je moguće kako bi uvjerio obje strane da traže rješenje putem pregovora.

Vatikanski ministar vanjskih poslova nadbiskup Paul Gallagher sljedeći tjedan trebao bi posjetiti Kijev.

Parolin je priznao da su odnosi između Vatikana i vodstva Ruske pravoslavne Crkve, čiji je patrijarh Kiril dao punu podršku ratu, “u teškom trenutku”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime