Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeGLOBUSVelika Britanija planira uvesti zakon koji ima za cilj suzbijanje štrajkova

Velika Britanija planira uvesti zakon koji ima za cilj suzbijanje štrajkova

- Reklama -


Britanski premijer Rishi Sunak u četvrtak će najaviti zakon o provođenju “minimalnog nivoa usluga”, kojem je cilj suzbijanje štrajkova, objavio je The Times kasno u srijedu. 

Zakon će obuhvaćati šest sektora, uključujući zdravstvo, željeznice, obrazovanje, protupožarnu i graničnu sigurnost, a zahtijevat će da dio članova sindikata tokom štrajkova nastavi raditi kako bi se zadržao “minimalni nivo” usluge.

Uslijed naglo rastuće inflacije i dugogodišnje stagnacije rasta radničkih plata, Britanija se ove zime suočava s valom industrijskih akcija i štrajkova koji paraliziraju razne sektore, uključujući željezničku mrežu i zdravstveni sektor, piše Reuters.

- Reklama -

Štrajkovi bi se smatrali nezakonitim ako sindikati odbiju pružiti “minimalni nivo usluge”, citirale su mediji vladin izvor.

Prema vladinim planovima za ograničavanje prava na štrajk, poslodavci će moći tužiti sindikate i otpuštati osoblje, dodaje se.

Premijerov ured zasad nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Najavljujući planove za uvođenje zakona protiv štrajkova, Sunak je u prošlomjesečnom razgovoru za Daily Mail rekao da će taj potez zaštititi živote ljudi i minimalizirati poremećaje u svakodnevnom funkcioniranju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular