Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeVIJESTIVesna Pusić emotivno govorila na Starom mostu: Ovdje sam odlučila ući u...

Vesna Pusić emotivno govorila na Starom mostu: Ovdje sam odlučila ući u politiku

- Reklama -


Bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić boravi u Mostaru gdje prisustvuje dodjeli priznanja “Mostar Peace Connection” koje joj dodjeluje Centar za mir i multietnički saradnju.

Organizatori su ovo priznanje Pusić uručili zato što je bih kao prva hrvatska političarka koja je poratnih godina posjetila istočni dio Mostara i pružila podršku građanima.

Pusić se večeras obratila medijima na Starom mostu u Mostaru, prilikom čega se emotivno prisjetila svog boravka na istom mjestu 1996. godine, kada je donijela odluku da će ući u politiku.

- Reklama -

“Za mene ovaj most ima veoma osobno značenje i igrao je jednu od presudnih uloga u mojoj odluci da uđem u politiku. Nikad nisam vidjela pravi Stari most. Ovdje sam bila prvi put u proljeće 1996., kad je ovdje bio viseći, čelični, tzv. Košnikov most. Prijatelji su me doveli do mosta i ostavili me da idem sama preko njega”, rekla je novinarima bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske, Vesna Pusić, te je dodala:

“Svi smo vrlo energično do tada, ali i danas, zagovarali teoriju o individualnoj krivnji za zločuine i o potrebi individualizacije. Ali baš na ovom mjestu, na ovom mostu, ja sam razumjela u kojoj mjeri je to lakše zagovarati kada su zlodjela činjena u tuđe ime, a koliko je teže kad se pozivaju na tebe. Stojeći na tom mostu, i gledajući batrljke, pomislila sam kako ću svakako ući u politiku jer više nikad neću dopustiti da gori od mene rade takve stvari u moje ime. Zbog toga je ovaj most za mene veoma značajan, baš kao i Mostar. Drago mi je čuti da grad ipak živi i da je grad ipak pobijedio. Želim mu da pobijedi zauvijek”, rekla je Pusić.

Pusić je zatim poručila kako Bosna i Hercegovina svoju budućnost treba tražiti u Evropskoj uniji. Naglasila je važnost dodjele kandidatskog statusa u decembru 2022. godine.

“Bosna i Hercegovina treba biti država koja se bazira na slobodi pojedinca, a onda i na kolektivnim pravima koja će pripadnicima kolektiva biti zagarantirana jer ljudi se, opravdano ili ne, mogu osjećati ugroženima. Svi bi se trebali potruditi da u 12. mjesecu BiH dobije kandidatski status”, rekla je bivša šefica hrvatske diplomatije prilikom boravka u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular