Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeLJUBIMCIVeterinarka objašnjava kako pomoći psu koji se boji oluje

Veterinarka objašnjava kako pomoći psu koji se boji oluje

- Reklama -


Poznato je da domaće životinje i ljubimci osjete dolazak oluje.

Grmljavina i munje mogu izazvati velike traume, posebno kod psića. Njihov strah od olujnog nevremena trebamo shvatiti ozbiljno i pomoći im da anksioznost ne bi prerasla u ozbiljan problem., piše Zadovoljna.

Kako znamo da je pas anksiozan zbog oluje?

Bihevioristi još uvijek nisu sigurni koji dio oluje najviše plaši pse, ali kombinacija bljeska, zvuka grmljavine, tuče koja lupa o prozore i jakog vjetra mogu pse navesti na cviljenje, skrivanje, drhtanje, slinjenje i besciljno hodanje.

U težim slučajevima psi u panici mogu žvakati namještaj, trgati zavjese, razbijati prozore i slično. Sve su to znakovi prestravljenog psa kojemu treba pomoć.

- Reklama -

Iako niti jednoj pasmini nije ugodno za vrijeme oluje, istraživanja su pokazala da su neke ipak najugroženije. Journal of the American Animal Hospital Association zaključio je da najviše pažnje trebate posvetiti psima pastirima, kao što su border collie i njemački ovčar, te goničima, kao što je bigl. U tu skupinu spada i hrt, koji je po prirodi nešto osjetljiviji.

Isto je istraživanje pokazalo da će udomljeni psi koji su prošli traumu tijekom života razviti veću anksioznost povezanu u dolaskom olujnog nevremena.

Kako bismo provjerili na koji način možemo pomoći psićima koji se plaše oluje, porazgovarali smo s doktoricom Leonom Viličić iz veterinarske ambulante Blue Dot u Zagrebu.

Kako pomoći psu koji se boji oluje?

Dr. Viličić rekla nam je da postoje metode kojima na siguran način možemo pomoći psićima za vrijeme oluje.

Moj savjet bile bi maske za uši, koje možete pronaći u specijaliziranim trgovinama. One su dizajnirane tako da održe pse mirnima i smanje im stres za vrijeme oluje, govori nam dr. Viličić i dodaje da je korisno psu pustiti umirujuću muziku ili koristiti takozvani thunder wrap, odnosno krpu koja se stavlja na područje prsa i tako psu stvara osjećaj ugode.

Važno je spustiti rolete, suzdržati se kako pas ne bi osjetio vašu paniku i dopustiti im da se sakriju gdje im najviše odgovara. To posebno treba napomenuti vlasnicima pasa koji im ne dopuštaju boravak u kući. Vrlo je važno za vrijeme oluje provoditi vrijeme za svojim ljubimcem i, ako je moguće, ne ostavljati ga samoga.

Ako su u kompletnoj panici, bit će potrebna veterinarska intervencija u obliku blagog sedativa, objasnila nam je doktorica Leona Viličić.

Strah od oluje pogađa većinu pasmina, a dr. Viličić kaže da se taj strah može ciljano otkloniti od najranijih dana.

Ako se ranije intervenira, još dok su maleni, strah se može potpuno otkloniti. To je proces koji traje i koji zahtijeva trening i profesionalnu pomoć, ali pse se, još dok su štenci, može naučiti da se ne boje oluje, objasnila nam je dr. Viličić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular