Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEVladimir Bilčik: Dolazim na Evroprajd, koji će se održati u Beogradu

Vladimir Bilčik: Dolazim na Evroprajd, koji će se održati u Beogradu

- Reklama -


Izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik najavio je dolazak na Evroprajd, koji je zakazan za septembar u Beogradu.

“Sretan sam da što mogu da objavim da sam prihvatio poziv na Evroprajd što ću biti u Beogradu 17. septembra”, napisao je na svom Twitter nalogu 2. septembra.

Bilčik kaže i da su “ohrabrujuće vijesti da vlasti i organizatori zajedno rade na bezbjednom rješenju za održavanje tog događaja kako je planirano”.

- Reklama -

Podsjetimo, vlasti Srbije najavile su da će ta manifestacija biti otkazana ili odložena uz obrazloženje da za njeno održavanje “ne postoje bezbjedonisni uslovi”.

Istovremeno, organizatori poručuju da do sada nisu dobili zvaničnu zabranu, te da će Evroprajd biti održan.

Koordinator Evroprajda, Goran Miletić je 1. septembra rekao za Radio Slobodna Evropa da se razgovori između organizatora Evroprajda i vlasti u Srbiji odvajaju u pozitvnom tonu i uz obostrano razumijevanje i volju da se pronađe rješenje za održavanje te manifestacije koje će svima odgovarati.

U međuvremenu brojne međunarodne organizacije i predstavnici stranih vlada i insituvicija apelovali su na Vladu Srbije da ukine zabranu događaja.

U Beogradu bi od 12. do 18. septembra trebalo da se održi Evroprajd. U pitanju je međunarodni događaj koji uključuje “Paradu ponosa”, čiji domaćin svake godine bude drugi evropski grad.

Inače, otkazivanje Evroprajda od vlasti su tražile desničarske stranke, grupe i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve.

Njihovi predstavnici održali su u Beogradu i dva skupa, koje su nazvali litijama, na kojima su dominirali crkveni simboli, ali i poruke podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Predsjednica Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) Kristine Garina je najavila da će se, u slučaju formalnog obavještenja o zabrani najavljenog Evroprajda u septembru, organizatori obratiti sudu.

Ustavni sud Srbije je 2013. godine zaključio da je zabrana “Parade ponosa” 2011. godine u Beogradu bila neustavna i da je njom bio povrijeđen član 54.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular