Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeVIJESTIVlasti u BiH nemaju strategiju kako olakšati život građanima

Vlasti u BiH nemaju strategiju kako olakšati život građanima

- Reklama -


Izborna kampanja važnija od svega. Osim predizbornih obećanja nema konkretnih poteza. Dok vlasti u Njemačkoj pripremaju pomoć građanima od 65 milijardi eura, vlasti u Bosni i Hercegovine bez strategije i ekonomskih poteza koji olakšavaju život bh stanovnicima u jeku velike inflacije. I u susjednoj Hrvatskoj vlada priprema paket pomoći. U našoj zemlji ta pomoć ogleda se u, kažu analitičari, predizbornom dijeljenju po 100 maraka ciljanim kategorijama.

Teška šahovska partija. Svakom potezu prethodi mnogo promišljanja. Bh. penzionerima je ovo odmor – bijeg od svakodnevne životne partije šaha u kojoj su, kako kažu, uvijek u njihovim rukama crne figure. A crne su zbog malih penzija; preživjeti 31 dan sa 540 maraka pravo je umijeće. Zbog toga često pomoć traže od svoje djece ili pak rade neke poslove. Tako penzionerka Fatima prodaje povrće na pijaci.

”Troškovi su veliki, ništa od penzije ne možete. Dok platite troškove, preživljavate… A na pijaci nekada se prodavalo po 15-20 gajbi paradajza, a sada ja tri dana prodajem dvije gajbe”, kaže Fatima Galinac.

Rezultat je to inflacije koja je trenutno preko 17%. Hrana je mnogo skuplja. Od mlijeka, ulja, pa do putera – za sve je potrebno više novca. Skuplje se građani i griju. Ugalj i drva značajno su skuplji. Inflacija je buknula nakon poskupljenja goriva. I cijena peleta veća za 100%, a i za plin će biti potrebno izvodjiti sve više novca.

- Reklama -

”To vam je kao utrka, inflacija je kao jedan trkač koji je istrčao do jednog nivoa, sada ga treba zaustaviti, a onda pustiti drugog trkača tj. plate da ga dostigne. Tako se zaustavlja inflacija”, ističe Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Taj drugi trkač odavno se ne pomjera, prosječne plate su nedovoljne za život. Da bi bile veće potrebno je, kaže Hadžić, privremeno smanjiti zbirnu stopu doprinosa. Međutim, za takve mjere nadležni ne mare. U međuvremenu dijele novac: 100 maraka penzionerima u Federaciji, 100 maraka mladima u Republici Srpskoj.

”Ovo nisu ekonomske mjere ovo su socijalne mjere koje će popraviti jednokratno status prije svega penzionera, međutim neće dugoročno njihov položaj i status. Ove mjere su ciklične i prate izbore, ne mogu se svrstati u mjere borbe protiv inflacije”, mišljenja je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

”Oni su ignorisali i ovu krizu i stvarne probleme građana, a onda su šaljući poruke davanja novca, rasipanja novca poreskih obveznika, to je naš novac, a stvorili su utisak kao da oni nešto poklanjaju i dijele. Pokazali su koliko malo cijene građanina BiH”, kaže Tanja Topić, politička analitičarka.

Od tog građanina samo u prvih sedam mjeseci ove godine država je ubrala milijardu i šesto miliona maraka poreza više nego prošle godine. Dok se državna kasa preljeva, već odavno je sitniš.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular