Monday, December 5, 2022
HomeNAUKAVoda na Zemlju možda došla putem asteroida sa spoljne ivice Sunčevog sistema?

Voda na Zemlju možda došla putem asteroida sa spoljne ivice Sunčevog sistema?

- Reklama -


Voda je na Zemlju možda došla putem asteroida sa spoljne ivice Sunčevog sistava, naveli su naučnici nakon analize rijetkih uzoraka skupljenih tokom šestogodišnje japanske svemirske misije. U potrazi za odgovorima na pitanja o nastanku života i stvaranju svemira, naučnici obrađuju materijal donesen na Zemlju 2020. sa asteroida Ryugu.

Japanska svemirska sonda Hajabusa-2 koja je sletjela na svemirsko tijelo i lansirala “udarač” u njegovu površinu skupila je 5,4 grama stijena i prašine.

Istraživanja sprovedena na tom materijalu počinju da se objavljuju, a u junu grupa naučnika kazala je da je pronašla organski materijal, što ukazuje na to da su neke aminokiseline, možda nastale u svemiru.

- Reklama -

U istraživanju objavljenom u časopisu “Nature Astronomy”, naučnici su kazali da uzorci sa Ryugua mogu da objasne kako su se prije više milijardi godina na Zemlji stvorili okeani.

“Asteroidi tipa C, koji su puni organskog materijala, možda su jedan od glavnih izvora vode na Zemlji”, piše u istraživanju koje su sproveli naučnici iz Japana i drugih zemalja.

“Dolazak isparljivih supstanci (organskih, i vode) na Zemlju i dalje je predmet rasprava”, tvrdi se u istraživanju.

Ali organski materijal nađen “u česticama Ryugua, identifikovan u ovom istraživanju, vjerovatno predstavlja važan izvor isparljivih supstanci”.

Naučnici pretpostavljaju da taj materijal vjerovatno potiče “van Sunčevog sistema”, ali da “nije vjerovatno da je to bio jedini izvor isparljivih supstanci koje su došle na Zemlju na njenom početku”: Hajabusa-2 lansirana je 2014. na misiju na Ryugu, udaljen nekih 300 miliona kilometara, i u Zemljinu orbitu se vratila prije dvije godine kako bi ispustila kapsulu sa uzorcima.

U istraživanju u časopisu “Nature Astronomy”, naučnici su pozdravili pronalaske koje je misija omogućila.

“Čestice Ryugua bez sumnje jedan su od najčistijih materijala iz Sunčevog sistema koje imamo za laboratorijska istraživanja, pa će ispitivanje tih vrijednih uzoraka sigurno proširiti naše razumijevanje procesa razvoja Sunčevog sistema”, navodi se u istraživanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: