Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEVon der Leyen: Hrvatski ulazak u schengen i eurozonu simbol novih početaka

Von der Leyen: Hrvatski ulazak u schengen i eurozonu simbol novih početaka

- Reklama -


Nema mjesta koje snažnije simbolizira nove početke nego što je hrvatsko-slovenska granica na Novu godinu, rekla je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na dan kad je Hrvatska postala dio eurozone i šengenskog područja.

“Ovo je dan za slavlje, ovo je sezona novih početaka”, rekla je von der Leyen na šengenom ‘ukinutom’ graničnom prijelazu Bregana na koji je stigla s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i novom slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar.

“Nema mjesta u Europi gdje je to više istina nego tu, na hrvatsko-slovenskoj granici”, naglasila je Njemica, nazvavši hrvatski ulazak u prostor slobodnog kretanja i eurozonu ogromnim postignućima za najmlađu članicu Europske unije.

Granice i hrvatska kuna otišli u povijest, u Zagreb dolazi von der Leyen

- Reklama -

Hrvatski premijer istaknuo je kako je Hrvatska ostvarila sve svoje ciljeve, dodavši kako vjeruje da će Schengen i europodručje biti korisno za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo.

“Ako postoje trenutci koje možemo nazvati povijesnima onda je to današnji dan. 1. siječnja 2023. je dan kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državničke i političke ciljeve integracije u šengenski prostor i eurozonu. Prva smo zemlja koja je to učinila na isti dan”, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako uvođenje eura i ulazak u šengenski prostora za Hrvatsku kao turističku zemlju ima ogroman značaj.

Hrvatska je u ponoć, nakon manje od deset godina članstva u Europskoj uniji, postala članica šengenskog područja, ušavši time u klub s još 26 država i 420 milijuna ljudi u najvećem svjetskom prostoru slobodnog kretanja među državama.

S novom godinom Hrvatska je postala i članica eurozone, kao jedina zemlja koja je postala dio dvije integracije na isti dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular