Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSVon der Leyen objavila prijedloge za “pomoć milionima Evropljana”

Von der Leyen objavila prijedloge za “pomoć milionima Evropljana”

- Reklama -


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas govori o stanju Unije u Europskom parlamentu, prilikom čega je objavila prijedloge mjera za zaustavljanje i obaranje cijena energije.

Von der Leyen je spomenula rat u Ukrajini, kazavši da je od tog trenutka ustao cijeli kontinent i organizirao prihvat izbjeglica, a da su se u zemljama diljem Europske unije vijorile ukrajinske zastave.

“Vratili smo na površinu našu unutarnju snagu i trebat će nam snaga za oporavak. Budimo jasni, jako puno toga je na kocki, ne samo za Ukrajinu, nego i za cijelu Europu i svijet i mi ćemo biti testirani od strane onih koji žele iskoristiti bilo koju mogućnost da nas podijele. Ovo nije samo rat koji je pokranula Rusija protiv Ukrajine, to je rat koji se vodi energetskim i gospodarskim sredstvima, rat protiv naših vrijednosti i naše budućnosti. Radi se o autokraciji protiv demokracije”, rekla je šefica Komisije, izrazivši uvjerenost da će u ratu pobijediti Ukrajina i Europa, što su okupljeni pozdravili pljeskom.

- Reklama -

“Danas se cijela zemlja bori ulicu po ulicu, i vidimo kako im se hrabrost isplatila”, rekla je von der Leyen, obrativši se prvoj dami Ukrajine, Oleni Zelenskoj, kazavši da je ona dala nadu svima.

“Danas vam zahvaljujemo, vama i svim Ukrajincima. Slava Ukrajini, naciji europskih heroja!”, rekla je, dodavši da Europa od prvog dana stoji uz Ukrajinu i da se to neće promijeniti.

Podsjetila je na uvedene sankcije. “Ruski financijski sektor nalazi se na aparatima”, rekla je šefica Komisije. “Vrijeme je za odlučno djelovanje, a ne za popuštanje i tu trebamo biti doista jasni. Isto vrijedi i za našu financijsku potporu Ukrajini”, rekla je von der Leyen.

“Ukrajinu ćemo uključiti u naše slobodno tržište”

“Želim u potpunosti mobilizirati naše zajedničko tržište. U Ukrajini ima puno dobrih, pametnih kompanija. Želimo proširiti ovu korisnu suradnju. Ukrajinu ćemo uključiti u naše slobodno robno područje. Pravo je vrijeme za to”, rekla je von der Leyen.

Naše jedinstveno tržište je jedno od naših najvećih tržišta. Znamo koliko je to priča o uspjehu, a to će biti i priča o uspjehu za naše ukrajinske prijatelje. Zato ću danas otići u Kijev i o tome razgovarati s predsjednikom Zelenskim, rekla je von der Leyen.

Govoreći o ratu, predsjednica EK-a rekla je da su trebali slušati one koji su govorili o Vladimiru Putinu, spomenuvši ubijenu novinarku Anu Politovskaju i brojne druge, koji su tragično skončali zbog protivljenja ruskom predsjedniku.

“Rusija i dalje aktivno manipulira našim tržištem energije. Oni su se radije odlučili rasipati plin, nego slati ga nama po ugovorima”, rekla je šefica Komisije, dodavši da je prošle godine oko 40 posto plina uvezeno iz Rusije, a ove godine taj se broj smanjio na 9 posto.

O struji

“Određujemo mjere za države članice koje trebaju smanjiti ukupnu potrošnju električne energije”, rekla je von der Leyen.

“Milijuni Europljana trebaju pomoć. Zato predlažemo ograničenje prihoda kompanija koje proizvode električnu energiju. Te kompanije sada zarađuju profit kakav nikad nisu mogle sanjati. Profit je dobar, ali u ovom je vremenu pogrešno imati izvanredno visoke profite u vrijeme rata i preko leđa naših potrošača”, rekla je von der Leyen.

“Zbog toga naš prijedlog uključuje proizvođače električne energije iz fosilnih goriva, radi se o 140 milijardi eura, kako bismo ublažili ovaj udarac za države članice. Radi se na hitnim i privremenim mjerama na kojima sada radimo. To uključuje i određivanje najviše cijene plina. Moramo osigurati opskrbu, kao i globalnu konkuretnost i sigurnost globalnog lanca”, rekla je von der Leyen.

O plinu

S norveškim premijerom dogovorili su da se oformi tim u kojem će se razgovarati na koji se način može smanjiti cijena plina, rekla je.

Trenutačno tržište električne energije nije ono što nam odgovara i što je pravedno prema našim potrošačima. Potrošači bi trebali imati koristi od jeftinih obnovljivih izvora energije. Zato ćemo odvojiti cijene energije i napraviti sveobuhvatnu analizu tržišta energije, rekla je von der Leyen.

“Osnovat ćemo novu europsku banku vodika”

Govorila je i o fosilnim gorivima.

“Samo nekoliko vizionara shvatilo je da su pravi problem fosilna goriva, a ne njihova cijena. Među njima su bili naši danski prijatelji. U prijašnjoj krizi Danska je uložila značajna sredstva u vjetroenergiju i postali su globalni lider i to je put koji trebamo odabrati. Ne brza rješenja, nego promjena paradigme, skok u budućnost”, rekla je von der Leyen.

“Osnovat ćemo novu europsku banku vodika. Ona će nam pomoći da zajamčimo otkup vodika i to tako da koristimo resurse iz fonda inovacija. Moći će investirati tri milijarde eura da bi se izgradilo tržište vodika. To će biti naš zeleni europski dogovor. I svi smo vidjeli u kojoj je mjeri zeleni plan važan”, rekla je von der Leyen.

“Ovo ljeto svima će nam ostati zabilježeno u sjećanju. Vidjeli smo suše, velike vrućine i situacija je puno ozbiljnija nego što se čini. Dosad su alpski ledenjaci služili kao rezerve za hitne slučajeve, ali budući da se tope brže nego ikad, buduće suše bit će još gore”, rekla je von der Leyen, dodavši da od prirode trebamo napraviti svoga saveznika.

Dodala je i da će se udvostručiti kapacitet u borbi protiv požara, da će se nabaviti 10 zrakoplova i dodatni helikopteri. “To je naša europska solidarnost na djelu”, rekla je šefica Komisije.

“Posljednje godine su nam pokazale koliko EU može postići kad djeluje zajedno. Naša ekonomska proizvodnja premašila je u rekordnom roku rezultate otprije krize”, rekla je von der Leyen.

Europa treba osigurati investicije. Budućnost naše djece ovisi o ulaganju u održivost, ali i o održivom ulaganju, rekla je predsjednica Europske komisije.

Kako krećemo s tranzicijom u području gospodarstva, moramo se osloniti na trajne vrijednosti tržišnog gospodarstva, rekla je von der Leyen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular