Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEVučić: Ako EU zamrzne cijenu gasa Rusiji i ona isključi gasovod –...

Vučić: Ako EU zamrzne cijenu gasa Rusiji i ona isključi gasovod – gasa nema

- Reklama -


redsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ako krajem septembra Evropski savjet i Evropska komisija donesu odluku da ograniče cijenu gasa Rusiji da ta zemlja može da isključi gasovod za Evropu i gasa neće biti, bez obzira koliko košta.

„Biće komplikovano ako na sjednicama Evropskog savjeta i Evropske komisije (EK) krajem septembra odluče da stave maksimalne cijene gasa za Ruse. Od tog sekunda Rusi mogu da donesu odluku da isključe gas za Evropu, cijena gasa više nije važna, onda ga nema i onda se smrzavate“, rekao je Vučić, nakon dodele ordena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Dodao je da će onda cijena struje sa današnjih 400 eura po megavatsatu skočiti na 40.000 evra što, kako je rekao, „ni Njemačka ne može da plati ili može samo Njemačka i niko više“.

- Reklama -

Istakao je da se stvari komplikuju, da je jedna afrička zemlja tražila da kupi hranu za 600 miliona dolara, a druga za 450 miliona.

„Svi hoće da kupe od Srbije, a mi moramo da vidimo koliko i šta da sačuvamo“, rekao je Vučić.

On je rekao da kada se ograniče cijene da bi ljudima bilo lakše, kao u Hrvatskoj, da finalni proizvođači i trgovci odmah počinju „igru“ sa manim isporukama robe i nastaju nestašice, a kada se odmrznu cijene bude svega.

„Ni to neće trajati dovijeka, ne u Hrvatskoj nego svuda u Evropi neće biti dovoljno hrane. To izaziva preveliku nervozu svuda, politička nervoza je počela od Italije, a biće i na drugim mjestima jer narod teško trpi posljedice velikog rata u Ukrajini, u Jermenjii su prijavili 150 mrtvih… , tenzije su velike između Grčke i Turske, a ni na Balkanu nisu male, da ne govorim o tome ko od koga traži ratnu odštetu, kao Poljaci od Njemačke“, rekao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular