Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEVučić najavio usklađivanje sa EU, Srbija uvodi vize

Vučić najavio usklađivanje sa EU, Srbija uvodi vize

- Reklama -


Drugi trilateralni samit Mađarske, Srbije i Austrije počeo je danas u Beogradu, sastankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Mađarske Viktora Orbana i austrijskog kancelara Karla Nehammera. Vučić je po pitanju rješavanja migrantske krize najavio usklađivanje sa EU i uvođenje viza za još dvije zemlje, pored postojećih koje važe za Tunis i Burundi.

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gdje je Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj mjeri uskladiti viznu politiku sa EU.

Tada je dogovoreno da sljedeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

- Reklama -

„Danas smo potpisali važan memorandum o razumijevanju i uskoro počinjemo sa akcijom, do kraja godine. Govorimo o ilegalnim migrantima, čiji je broj gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj dolazi iz Afganistana, Sirije, Burundija… To se odrazilo i na Srbiju, najčešće migranti dolaze iz Sjeverne Makedonijje i Bugarske. Dogovorili smo se da zajednički angažujemo veći broj policajaca na granici sa Sjevernom Makedonijom. Mi imamo velike probleme na sjeveru zemlje, želimo da odbrambenu granicu pomjerimo na jug. Kao što ne želi nijedna druga zemlja, ni mi ne želimo da budemo parking za migrante. Morat ćemo da obezbjeđujemo i avione za one koji ne mogu da dobiju azil u našoj zemlji, a to puno košta“, rekao je Vučić.

On je kao prvi korak najavio usaglašavanje naše vizne politike sa EU.

„Više nemamo slobodan vizni režim sa Tunisom i Burundijem. Uskoro ćemo sa još dvije zemlje morati da imamo drugačij vizni režim, isti kao i u EU. To je stvar koja nije laka, ali je lakša od situacije vezane za ilegalne migracije“, rekao je predsjednik Srbije.

On se zahvalio i Nehameru i Orbanu na podršci Srbiji.

„Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo Viktora Orbana, njegove vlade da možemo da smjestimo gas u njihove skladišne kapacitete. Nevjerovatna je potrošnja struje i gasa u ovako tople dane. Reagovali smo na vrijeme, pričali o svemu što nas čeka na zimu, pričali smo o izgradnji naftovoda, pričali smo i o evropskom putu Srbije, geopolitičkoj situaciji, mnogo toga sam saznao. Ne znam kako mi se desilo da četiri godine nisam bio u Beču, nadam se da ćemo se vidjeti tamo uskoro na sljedećem sastanku“, naveo je Vućić.

„Došli smo do tačke da pojedine države EU nalaze nove vidove saradnje van onoga u EU. Ono što EU trenutno ostvaruje po pitanju zaštite granica nije dovoljno. Ohrabruje što se od posljednjeg našeg susreta mnogo promijenilo. Zahvaljujem se predsjedniku Srbije što je brige Austrije ozbiljno shvatio, jer smo imali značajan porast migranata iz Indije i Tunisa i što nas nije ostavio na cjedilu“, rekao je Nehammer.

„Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji, pod pritiskom sa dvije strane. Sa strane Ukrajine gdije se vodi rat i sa strane Srbije gdje se nalaze migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo jučer. Preminuli su građani Poljske, u našem susjedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susjednoj zemlji, ni ti nisi bezbjedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Jučer je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš – to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru“, rekao je Orban.

Vučić je rekao i da je Srbija počela da troši rezerve gasa, zato što ugovorene količine koje dobija na dnevnom nivou nisu dovoljne da pokriju potrebe.

„Nas gas danas spašava, da prezimimo. Inače na onovu uglja i obnovljivih izora energije ne bismo mogli da prezimimo. Ja sam inače više pesimista, ali ovo puta želim da kažem ljudima da smo se dobro pripremili“, rekao je Vučić i dodao da i dalje držimo izrazito nisku cijenu električne energije i gasa za domaćinstva.

Na pitanje upućeno mađarskom premijeru o tome kada bi Srbija mogla da bude primljena u EU, prvo je odgovorio Vučić.

„Uvijek smo zahvalni i čini mi se da se naši mađarski prijatelji bore za Srbiju onoliko koliko bismo se i mi borili. I Austrija podržava integraciju Srbije u EU. Uvijek smo imali podršku iz Beča i hvala im na tome“, rekao je Vučić.

Orban je tim povodom rekao:

„Trebalo je jučer primiti Srbiju jer bismo danas bili u lakšoj situaciji. Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržavati proširenje. 2024. godine su parlamentarni izbori u EU, a u drugoj polovini Mađarska će predsjedavati EU i budite uvjereni da ćemo učiniti sve da se taj proces što prije završi“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular