Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEVučić priznao diplomatski poraz od Kosova

Vučić priznao diplomatski poraz od Kosova

- Reklama -


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da trenutno 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, a da 84 države nedvosmisleno priznaju. Priznao je kako Srbija “teško može da se suprotstavi” ulasku Kosova u Vijeće Evrope.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je rekao da za tri zemlje nije jasno da li priznaju nezavisnost Kosova ili ne.

“Imamo devet zemalja koje su povukle priznanje, čekamo desetu”, kazao je Vučić.

- Reklama -

Priznao je da Srbija “teško može da se suprotstavi” nastojanju Kosova da postane član Vijeća Evrope, ali da je situacija drugačija u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

“Borit ćemo se, pošto je za prijem u članstvo (u UNESCO-u) potrebno dvije trećine glasova, a to će da im ide malo teže”, naveo je Vučić.

On je rekao da u januaru “čeka da dođu stručnjaci (sa Zapada) da mu objasne” da je prihvatanje ulaska Kosova u UN-u “jedini mogući izlaz za Srbiju”.

“Srbija ne bježi ni od jednog od pet sporazuma koje smo potpisali, ni od šestog, a to je Povelja UN-a. Albanci i međunarodna zajednica nijedan od tih šest dokumenata ne mogu da poštuju, a samo im jedan tražimo”, dodao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular