Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeVIJESTIVučić razgovarao sa zvaničnicima NATO-a, Velike Britanije i SAD-a

Vučić razgovarao sa zvaničnicima NATO-a, Velike Britanije i SAD-a

- Reklama -


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa zvaničnicima NATO-a, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, a povodom sastanka koji će imati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Kako se navodi iz kabineta predsjednika Vučića, on je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarao povodom “zabrinjavajuće situacije na sjeveru Kosova i Metohije” i saglasili su se da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine te mir i stabilnost od suštinske važnosti za cijelio region i ljude koji žive na Kosovu.

Dvojica sagovornika dogovorili su da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, a Vučić je zahvalio generalnom sekretaru NATO-a na korektnom odnosu i želji da sasluša srbijansku stranu.

- Reklama -

Vučić je Stoltenbergu predstavio poziciju Srbije po pitanju situacije na Kosovu i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti i dodao da Srbija nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, niti na bilo koji način ugrozila mir.

Predsjednik Srbije razgovarao je i sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stewartom Peachom i poručio da su mir i stabilnost od suštinske važnosti i da će Srbija dati sve od sebe da ih očuva, ali da to ne zavisi samo od jedne strane.

“Srbija će kao i uvek biti konstruktivna u nastojanjima da se nađe kompromisno rješenje”, naglasio je Vučić.

Srbijanski lider razgovarao je i sa Derekom Šoleom, savjetnikom državnog sekretara SAD-a Anthonyja Blinkena.

Šole je, kao predstavnik američke administracije, insistirao na potrebi da se sačuva mir i stabilnost, što će SAD sa svoje strane podržati.

Vučić je rekao da niko ne treba da sumnja u iskrenu posvećenost Srbije politici mira i stabilnosti i dodao da očekuje da SAD i zapadni partneri uvaže nastojanja Srbije i podstaknu Prištinu da dijalogu i obavezama proisteklim iz dijaloga pristupe ozbiljno i odgovorno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular