Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEVučić: Srbija nikad neće priznati Kosovo, sukob bi bio katastrofalan

Vučić: Srbija nikad neće priznati Kosovo, sukob bi bio katastrofalan

- Reklama -


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obraćanje poslanicima u Skupštini Srbije, navodeći da su je situacija oko Kosova nepovoljna po Srbiju, posebno nakon što se dogodio konflikt na istoku Evrope. On je rekao da “Srbija nikad, ni posredno, ni neposredno, neće priznati Kosovo”.

Skupština Srbije danas zasjeda, a glavna tema je Kosovo. Predsjednik Srbije odgovara na pitanja poslanika o svim problemima.

„Da razjasnim odmah nešto – Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese, i borbe za poštovanje međunarodnog prava“, naveo je Vučič, nakon čega su ga naprednjaci prekinuli aplauzom, piše Nova.

- Reklama -

“U politici moramo da ponudimo ljudima ono što je realno i što je moguće, a prostor na kojem moramo da radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i veliki boljitak veoma oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i gotovo izvesne ako se budemo služili pogrešnom politikom”, rekao je on.

“Pronaći život jednako za Albance i Srbe”

Vučić je rekao da je Skupština pravo i jedino mjesto za razgovor o Kosovu.

“Želim da napravim kratak osvrt na naše mogućnosti i snage, kojima se borimo za najvažnije pitanje. Da budemo realni, a ne da se bavimo fantazmagorijama. To znači i da sopstvene mitove moramo da prilagodimo, razumevajući koliko je njihov značaj u stvaranju celokupnog duha srpskog naroda,i da bez mita ne bismo opstali do današnjeg dana. Tek to će dati pun smisao i sasvim novi život našem pozitivnom mitu i svemu što ide iz njega. Isto je i sa Kosovom i Metohijom. Tamo na tom prostoru našem, i zajedničkom, srpskom i albanskom, treba da pronađemo život jednako za Srbe i za Albance. Sve drugo vodi nas ka još jednom gubitku i dozi pustih snova. Zato mislim da je važno da u politici moramo da ponudimo ono što je realno i moguće”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da su Srbi od praktično jedinog naroda na prostoru KiM postali ubjedljiva manjina.

“Bio sam u prilici da objasnim kakve bi posledice bile življenja u stalnom zamrznutom konfliktu. Od procena koje sam izneo ranije ne odustajem ni sada, s tim što su one sada i nepovoljnije budući da se u međuvremenu dogodio veliki konflikt na istoku Evrope, naša pozicija je još teža. Histerija unutar međunarodne zajednice reflektuje se na Srbiju i naše ključne državne interese. Naša politika po pitanju Kosova i Metohije vođena je između željenog i mogućem, s tim što najčešće imamo nerealne i maksimalističke želje, dok su nam mogućnosti oskudne”, objasnio je Vučić.

Sukob na Kosovu bi bio katastrofa za Srbiju

Vučić je rekao da je Srbija pokazivala konstruktivnost, ne iz straha od NATO vojnika.

“Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Mi danas posedujemo i više pameti i mudrosti, i uradićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu i Metohiji. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za celu Srbiju”, rekao je on.

Vučić kaže da je Priština prekršila sporazume o tablicama i dokumentima i onima koji se tiču slobode kretanja, koji su, kako kaže, potpisani 2011. godine.

“Mi smo prihvatali i ono što su nudili i Evropljani i Amerikanci, a onda su došli Albanci sa jednom rečenicom da smo mi direktno odgovorni za nasilno iseljavanje i ubistva lica i činjenje zločina na Kosovu i Metohiji, iz čega su dalje tražili ratnu kompenzaciju, s ciljem da dalje Srbiju optuže za ratne zločine i genocid. To je ključni problem, oni ne prihvataju statusno neutralni jezik dokumenata”, naveo je Vučić.

On kaže da je Srbija na evropskom putu, ali da treba imati u vidu da su najmoćnije zemlje EU priznale Kosovo, kao i Amerika.

“Oni prihvataju državnost Kosova, i oni će uvek stati iza Albanaca. Ne želim da imate bilo kakve iluzije o tome”, kaže Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular