Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeGLOBUSWHO upozorava: Kina 'nedovoljno predstavlja' pravi uticaj epidemije Covida

WHO upozorava: Kina ‘nedovoljno predstavlja’ pravi uticaj epidemije Covida

- Reklama -


Svjetska zdravstvena organizacija optužila je Kinu da “nedovoljno predstavlja” ozbiljnost epidemije Covida u toj zemlji, uputivši kritiku zbog “blage” definicije smrtnosti od Covida, i pozivajući Peking da podijeli više podataka o eksplozivnom širenju virusa u toj zemlji.

“Nastavljamo tražiti od Kine brže, redovnije i pouzdanije podatke o hospitalizacijama i smrtima, kao i sveobuhvatnije virusno sekvenciranje u stvarnom vremenu”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu za medije u srijedu u Ženevi.

Izrazio je i zabrinutost zbog rizika po život u Kini i ponovio važnost vakcinacije, uključujući dopunske doze, za zaštitu od hospitalizacije, teških bolesti i smrti.

- Reklama -

Govoreći detaljnije, izvršni direktor WHO-a za hitna zdravstvena stanja Mike Ryan rekao je da trenutni brojevi koje je objavila Kina “nedovoljno predstavljaju pravi utjecaj bolesti” u smislu prijema u bolnice i odjele intenzivne njege, kao i smrtnosti.

Priznao je da su mnoge zemlje primijetile kašnjenje u iznošenju bolničkih podataka, ali je ukazao na kinesku “blagu” definiciju smrtnosti od Covida kao dio problema. Država navodi samo one pacijente s Covidom koji su podlegli zbog respiratornog zatajenja kao umrle od Covida. U dvije sedmice prije 4. januara Kina je prijavila manje od 20 smrtnih slučajeva kao posljedicu Covida.

Zvaničnici WHO-a, koji su se borili s kineskom strogom kontrolom pristupa podacima tokom cijele pandemije, postali su sve glasniji u pozivima na prezentiranje pouzdanih informacija dok velika epidemija hara kineskim urbanim središtima u jeku naglog popuštanja kontrole bolesti prošlog mjeseca.

Porast slučajeva u zemlji od 1,4 milijarde stanovnika također je izazvala globalnu zabrinutost zbog potencijalne pojave novih varijanti. Brojna ekonomije uvele su zahtjeve za testiranje na Covid za putnike iz Kine, navodeći kao razlog nedostatak podataka o sojevima koji tamo kruže.

U srijedu je Europska unija “snažno ohrabrila” svoje države članice da uvedu zahtjev za negativnim testom na Covid za putnike koji putuju iz Kine u EU, navodi se u izjavi koju je objavilo švedsko predsjedništvo Unije.- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular