Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEZa njih nema zime: Šta sve imaju srpski političari sa Kosova

Za njih nema zime: Šta sve imaju srpski političari sa Kosova

- Reklama -


Sudeći prema podacima o platama i imovini političara Srpske liste sa Kosova, za njih “neće biti zime” u narednom periodu. Iako će im kosovska strana zbog napuštanja institucija “zavrnuti” slavinu, njihovi buđelari će i dalje biti punjeni kroz druge poslove koje su im dale srbijanske institucije. PIO fondovi, različita javna preduzeća, kadetre na fakultetima i u narednom periodu bit će “mlijeka i medina” za predstavnike Srpske liste koji mjesečno zarađuju više hiljada eura, uz veliku privatnu imovinu koju posjeduju.

Budući da su izašli iz kosovskih institucija, predstavnici Srpske liste neće više dobijati plate iz budžeta Kosova, ali i bez toga neće ostati praznih džepova. Praktično paralelno i to godinama, najviši funkcioneri Srpske liste dobijaju prihoda i iz Beograda i Prištine.

Niko ne radi samo na jednom radnom mjestu, a plate u prosjeku ne idu ispod hiljadu i po do dvije hiljade eura na mjesečnom nivou.

- Reklama -

O ovome je nedavno pisao Radio slobodna Evropa, ali je i Nova.rs istraživala šta to posjeduju srpski političara na Kosovu.

Goran Rakić ima 3 stana, prihodi veći od 2.000 eura

Predsjednik Srpske liste i bivši ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić mjesečno prihoduje gotovo 2.000 eura, prema zvaničnim podacima.

Do sada, Rakić je dobijao više od 135.000 dinara kao platu za ministarski rad, što više neće primati jer je odlučio da više ne učestvuje u radu kosovskih institucija.

Pored toga, prema podacima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je Rakić direktor JKP „Standard“ u Kosovskoj Mitrovici, gdje mesečno prima 64.511 dinara. Na ovoj funkciji je od 2017. godine.

Dodatno, predsjednik Srpske liste radi kao asistent u Visokoj ekonomskoj školi u Peći, gdje zarađuje 27.977 dinara. Iako je dužan da objavi podatke o svojoj imovini, pokretnoj i nepokretnoj, Rakić to nije dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, ali jeste kosovskoj.

U tom izvještaju Rakić je prijavio da posjeduje tri stana (58,75 i 38 kvadrata) i plac od 9,5 ari. Što se tiče pokretne imovine, Rakić posjeduje automobil vrijedan 10.000 eura, ali i 50.000 eura u finansijskoj instituciji „D.R.“ u Beogradu.

Igor Simić multipraktik – poslanik, radi u PIO fondu i predaje studentima

Donedavno poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić primao je kao poslanik platu u iznosu od 212.000 dinara. Pored ove funkcije, Simić je direktor Službe direkcije u Prištini u okviru PIO fonda.

Od 2020. godine je na ovom položaju, gdje prihoduje mjesečno 160.000 dinara. Poput Rakića, radi na Ekonomskom fakultetu gdje kao asistent zarađuje mjesečno 112.000 dinara.

Iako više nije na funkciji predsjednika nadzornog odbora u JP „Mreža most“, Simić je od 2015-2020. svakog mjeseca primao 43.701 dinar na ime apanaže.

Zoran Todić, bivši gradonačelnik Leposavića posjeduje ogromnu imovinu

Todić, koji je sada već bivši predsjednik opštine Leposavić dobijao je iz budžeta Kosova oko 137.000 dinara na mjesečnom nivou. Pored toga, prema podacima koje je iznio RSE, Todić u okviru srpskog sistema kao predsjednik Privremenog opštinskog organa Leposavić dobija 120.000 dinara.

Imovina, koju je prijavio kosovskim institucijama nije zanemarljiva. Todić je vlasnik placa od 498 kvadrata, za koji je 2011. izdvojio 12.500 eura. Dodatno, posjeduje kuću od 250 kvadrata čija je vrijednost 74.000 eura.

Todić je i vlasnik automobila marke „Golf“, koji je 2021. kupio za 9.500 eura.

Gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Milan Radojević

Do ostavke na mjestu predsjednika opštine Sjeverna Mitrovica, Radojević je svakog mjeseca na ovoj funkciji prihodovao 141.600 dinara.

Dodatno, u okviru sistema pod ingerencijom Srbije, kao direktor PIO fonda u Sjevernoj Mitrovici dobija 120.000 dinara.

Radojević je prijavio stan od 60 kvadrata u vrijednosti od 31.000 eura, koji je u vlasništvu njegovih roditelja.

Bivši prvi čovjek Zvečana ima dva stana

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović zarađivao je više od 130.000 dinara uz budžeta Kosova zbog toga što je bio na čelu ove opštine.

Dodatno, on je zamjenik direktora KBC gdje zarađuje više od 165.000 dinara. Pored toga, on ima dva stana – od 126 i 80 kvadrata, koju ukupno vrijede više od 90.000 eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular