Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeVIJESTIZagađenost zraka u KS: Odgovornost je na građanima i onima koji vrše...

Zagađenost zraka u KS: Odgovornost je na građanima i onima koji vrše nadzor

- Reklama -


U Sarajevu je održan okrugli sto na temu„Implementacija Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u sektoru privrede i usluga u Kantonu Sarajevo“.

Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo, ured Svjetske banke i Privredna komora Kantona Sarajevo pozvali su danas privredna društva kako bi zajednički analizirali problem zagađenosti zraka i predložili nove mjere koje bi Vlada usvojila.

“Na idućoj će biti posvne općine i građani koji koriste ložišta. Želimo vidjeti da li imamo novih sustava i da predložimo nove mjere koje bi vlada usvojila. Sad želimo kroz analizu naći nove mjere koje bi implementirali. Problem je sam implementacija u interventnim mjrerama, jer se građani ne pridržavaju i oni koji više nadzor. Imamo velikih problema”, kazao je ministar komunalne privrede KS, Enver Hadžiahmetović.

- Reklama -

Ispred stručnog tijela za koordinaciju i razvoj govorila je Sanela Salihagić. Istakla je na koji način stručni tim prati stanje zraka u KS.

“Prvenstveno počinjemo jutarnjim izvještajem stanja zraka iz mjernih stanica i procjenjujemo da li su se stekli uslovi za proglasenje epizode nekih mjera. Imamo mogućnost i obavezu da u slučajevima prvog nivoa pripravnosti da proglasimo tu epizodu pripravnosti. Isto tako i ukidanje. Također, pratimo preporuke Zavoda za zdravstvo.

N1/F.Z.

Esma Kreso, predstavnica Svjetske banke istakla je da podržavaju KS u rješavanju ovog problema. Kaže da to što je Sarajevo u kotlini nije ništa novo i da to ne može biti razlog ovakvog stanja sa nečistim zrakom.

“Svjetska banka podržava ove aktivnosti. Od 2019. podržavamo KS. Ovo je problem u kojem svi participiraju i daju negativan odnos. Kvalitet zraka se narušava i pred nama je dug put gdje postoje dugotrajne aktivnosti kako bi građanima pružili kvalitetan zrak. Ovo je jedan od načina da se sastanemo sa privrednicima i da zajednički rješimo problem”, kazala je Kreso.

N1/F.Z.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular