Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSZakon o zabrani abortusa od danas na snazi u još tri savezne...

Zakon o zabrani abortusa od danas na snazi u još tri savezne države SAD-a

- Reklama -


Zakon o zabrani abortusa stupio je danas na snagu u još tri američke države, dodatno ograničavajući pristup ovoj medicinskoj proceduri u Sjedinjenim Državama, dva mjeseca nakon historijske odluke Vrhovnog suda da ženama ukine to pravo.

The Washington Post prenosi da se u ovom trenutku 21 milion žena nalazi u situaciji da žive u dijelovima SAD-a gdje je abortus zabranjen ili mu je pristup znatno ograničen, i to u najmanje 13 država.

Savezne države Tennessee, Teksas i Idaho, gdje su na vlasti republikanci, pridružili su se drugim državama koje su donijele privremene zabrane predviđajući odluku Vrhovnog suda.

- Reklama -

Vrhovni sud sastavljen od šest konzervativnih sudaca od ukupno devet, 24. juna ukinuo je ustavno pravo na abortus koje je gotovo 50 godina bilo na snazi i vratio je svakoj državi nadležnost u donošenju zakona o tom pitanju.

Ova odluka, koja je historijska pobjeda za konzervativni pokret, podigla je političku buru i dovela pitanje abortusa u središte kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji se trebaju održati u novembru ove godine.

Nakon poništenja presude u slučaju Roe protiv Wadea, 13 država je zabranilo ili ograničilo pristup abortusu navodi institut Guttmacher koji se zauzima za pristup kontracepciji i prekidu trudnoće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular