Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSZaraze blage i bez simptoma: Kad će Kina ublažiti rigorozne mjere zbog...

Zaraze blage i bez simptoma: Kad će Kina ublažiti rigorozne mjere zbog korone?

- Reklama -


Uvjeti da Kina ublaži svoje upravljanje covidom-19 kao ozbiljnom zaraznom bolešću poboljšavaju se kako koronavirus slabi, izvijestio je u nedjelju državni medij Yicai.

Od januara 2020. Kina je klasificirala covid-19 kao zaraznu bolest kategorije B, ali je upravljala prema protokolima kategorije A, koji lokalnim vlastima daju ovlasti da pacijente i njihove bliske kontakte stave u karantini zatvore pogođene regije.

Bolesti kategorije A u Kini uključuju bubonsku kugu i koleru, dok SARS, AIDS i antraks spadaju u kategoriju B. Bolesti kategorije C uključuju naprimjer gripu. Zarazne bolesti poput covida klasificiraju se kao klasa A ili klasa B, ali se vode kao klasa A.

- Reklama -

No, više od 95 posto slučajeva u Kini je asimptomatsko i blago, a stopa smrtnosti vrlo je niska. U takvim okolnostima pridržavanje upravljanja klasom A nije u skladu sa naukom, izvijestio je Yicai kasno u nedjelju, pozivajući se na neimenovanog stručnjaka za zarazne bolesti.

Covid-19 bi mogao biti snižen u kategoriju upravljanja B ili čak kategoriju C, rekao je stručnjak za Yicai.

Svaka prilagodba upravljanja zaraznim bolestima koju donese Nacionalno zdravstveno povjerenstvo, najviša kineska zdravstvena vlast, zahtijeva odobrenje Državnog vijeća ili kabineta.

Zamjenica premijera Sun Chunlan prošle je sedmice rekla da se Kina suočava s “novom situacijom” jer patogenost podvarijante omikron slabi, postavši tako prvi visokorangirani vladin zvaničnik koji je javno priznao da je sposobnost novog koronavirusa da uzrokuje bolest smanjena.

Od njene objave, mnogi su veliki gradovi počeli ukidati mjere zatvaranja velikih razmjera, smanjili redovno PCR testiranje i prekinuli provjere negativnih PCR rezultata na javnim mjestima poput stanica podzemne željeznice i vanjskih parkova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular