Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEZaraznost i komplikacije kod malih boginja

Zaraznost i komplikacije kod malih boginja

- Reklama -


Male boginje (morbile) su jedna od najzaraznijih akutnih virusnih infekcija koju izaziva morbili virus.

Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa oboljelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje oboljela osoba (kašalj, kijanje) i rijetko indirektnim putem preko svježe kontaminiranih predmeta , navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a prenosi N1 Srbija.

Klinička slika malih boginja

Poslije inkubacije – period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba, od sedam do 18 dana, dolazi do pojave povišene tjelesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

- Reklama -

Nabrojani simptomi traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka tjelesne temperature (preko 40 stepeni ) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Kada je oboljela osoba zarazna za osobe iz okruženja?

Oboljela osoba je zarazna posljednjeg dana inkubacije, kada je još uvijek bez tegoba,  četiri dana prije izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Komplikacije kod malih boginja

Komplikacije su češće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća – pneumonija, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. oboljele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 oboljelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda, navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Najefikasnija preventivna mjera

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mjera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog, odnosno doživotnog, imuniteta.

MMR vakcina se primjenjuje na našim prostorima od 1971. godine i to u dvije doze: Dobijaju je djeca u drugoj godini života, pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 – 15 mjeseci, i u sedmoj godini života, u okviru priprema za polazak u školu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular