Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEZašto Bosanci toliko vole Golfove? - “Svako bi trebao imati jednog ispred...

Zašto Bosanci toliko vole Golfove? – “Svako bi trebao imati jednog ispred kuće”

- Reklama -


Jedinica, dvojka, trojka pa sve do osmice. Golf je jedan od najčešćih automobila na našim cestama. Ako ne i najčešći. Ljudima najdraži – vrlo vjerovatno.

Do rata su se proizvodili u čuvenoj Tvornici automobila Sarajevo, u ratu spašavali živote a danas su simbol i ljubav, za mnoge.  

Među njima je i Amar Bašić, koji je svog Golfa naslijedio od oca. Radi se o Golfu 2, ali je Amar u njega ugradio i dijelove trojke i četvorke. Sada je unikatan a njemu omiljeni. Posebno ga pazi i redovno održava.  

- Reklama -

“Ja inače vozim Wolksvagena u privatne svrhe, mlađeg 25 godina, koji nema nikakve razlike u tehničkoj ispravnosti u odnosu na ovog Golfa koji je 1985. godište. Čak i kad sam bio na tehničkom pregledu posljednji put u julu, ljudi kažu da nisu vidjeli bolje kočnice na autu.” – objašnjava Amar.  

N1

Na pitanje šta je to u Golfovima iz 80-tih što ih i danas čini dobrim automobilima i kako je moguće da su još ispravni i da se koriste svakodnevno – Amar odgovara:  

“Prvo – jeftino održavanje. Jedan običan Golf nije bio skup za održavati. Najosnovnije: mijenjanje ulja, kočnica, pakni, to je bilo jeftino. Zatim su i točkovi i gume također bili jeftini. Znamo poznate priče iz rata, kako su sipali ulje i vozili tog istog dizela kojeg ja imam.” 

Golf je narodno auto, generacije su uz njega odrastale, pouzdan je i malo se kvari – kaže nam Adnan, vlasnik automehaničarske radnje koji je i sam veliki ljubitelj Golfa. 

“Ja inače volim Golfa i uvijek imam jednog Golfa ispred kuće. Da li u malo lošijem stanju ili boljem, uglavnom, što bi jedan moj drug rekao – Golf je ikona našeg podneblja, Balkana. Tako da bi pred svakom kućom trebao biti jedan Golf 2 ili 1, kao neka uspomena na neko to vrijeme.” – ovako svoju ljubav prema Golfu opisuje Adnan Dedagic, automehaničar i autoelektričar 

N1

Golf je osamdesetih u Jugoslaviji bio statusni simbol. Svi su ga željeli a mogli su ga imati samo oni nešto bogatiji. Četiri decenije kasnije, isti ti modeli iz osamdesetih, prava su atrakcija na cestama, na meti su kolekcionara a nekima i dalje služe kao svakodnevno prevozno sredstvo. A od Adnana smo čuli i da kod Golfa postoji jedan dio koji se najbrže kvari, a to je – vozač.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad



- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular