Nedavno istraživanje pokazalo je da Britanci provedu u prosjeku tri i pol sata tjedno sjedeći na WC-u. Osoba u prosjeku provede pet minuta na WC-u u jednom danu i posjetit će kupaonicu između četiri i sedam puta dnevno. Ali klinika Mayo upozorava da je dugo sjedenje na WC-školjci ili naprezanje često uzrok pojave hemoroida.

“Iako možda uživate sjediti na WC-u i listati društvene mreže ili čitati novine, to bi moglo oštetiti vaš rektum. Kad sjedite na WC-u, to stvara pritisak na vene u donjem dijelu rektuma, što bi moglo uzrokovati krvarenje, odnosno pojavu hemoroida koji mogu biti vrlo bolni”, rekla je stručnjakinja za zdravlje Stephanie Taylor.

Hemoroidi uglavnom nestaju sami od sebe, ali postoje i teži slučajevi kod kojih ćete morati potražiti pomoć medicinskog stručnjaka. Veća je vjerojatnost da će se pojaviti kod ljudi koji ne vježbaju, kod onih koji dižu teške utege, kod trudnica ili osoba koje pate od zatvora, a naprezanje pri korištenju toaleta također može uzrokovati ovaj problem.

“Osim toga, naprezanje može rezultirati analnim fisurama, malim pukotinama u debelom crijevu, u blizi anusa. Stanje može svrbjeti, boljeti i krvariti. U najgorem slučaju, može doći do rektalnog prolapsa”, pojasnila je Taylor.

Kako biste spriječili pojavu hemoroida, nemojte dugo sjediti na WC-u, jedite dovoljno vlakana i pijte vodu, piše Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime