Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeVIJESTI"Zašto Zoran Milanović najavljuje bosansko proljeće?"

“Zašto Zoran Milanović najavljuje bosansko proljeće?”

- Reklama -


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je optužio Amerikance i Britance da će u Bosni i Hercegovini zbog pobjede Milorada Dodika napraviti i Libiju i Siriju i “bosansko proljeće”. Milanović zna nešto što mi ne znamo, najavljuje “bosansko proljeće”, napisao je danas zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović.

Kako ocjenjuje Mehmedović, u vrijeme kad Vučić postavlja najgorljivijeg zagovornika “srpskog sveta” na čelo BIA Vulina, Milanović je indirektno optužio Amerikance i Britance da će se „osvetiti“ zbog izbora Dodika i napraviti verziju „arapskog proljeća“ u BiH.

“Dodik sa Srebrenicom nema veze. I sad su ga pokušali pokrasti na ovim izborima I to je grozno. Dakle, to je receptura, neću reći koga, ali to smo gledali po svijetu, već puno puta, al’ nakon toga uvijek slijedi haos, i u Libiji, i u Siriji, skoro i u Egiptu, i u drugim država, haos, nered i bezvlašće. Dodik je srpski patriot”, kazao je u petak Milanović.

- Reklama -

Čudno, jer je Milanović zapravio u trenutku dok je ovo govorio bio Dodikov trbuhozborac, navodi Mehmedović, te nastavlja: “I Vučićev. Milanović zna da slijedi haos u BiH samo što on za to želi optužiti Amerikance i Britance. A ne Vučića i Putina i Dodika. Njih spašava ovakvim najavama”.

Zastupnik SDA je podsjetio kako je predsjednik RS Milorad Dodik najavio da će odnijeti 49 % države u Srbiju, a “Milanović je napravio odstupnicu i zaštitio Vučića rekavši kako je sav belaj koji Dodik napravi zapravo samo Dodikov ne i Vučićev jer je Dodik, po Milanoviću, nezavisan od Vučića”.

Mehmedović ističe kako je 10. oktobra prognozirao scenarij koji se pokazao tačnim, a Milanović ga sad pokušava pripisati Amerikancima i Britancima.

“Samo ako je Zapad platio Trivić, ko je platio Dodika? I kada krenu protesti u RS, onda će biti kriva Trivić i Zapad. Tako to BIA i KGB rade. Tada, 10. oktobra sam objavio: Beograd stoji iza protesta opozicije, ali cilj nije da se Dodik sruši, već je cilj da se Dodik disciplinuje i iskoristi za ciljeve Beograda”, kazao je.

Mehmedović je zaključio kako pobjednik za poziciju predsjednika RS očito zavisi od dogovora Vučića sa međunarodnom zajednicom, Njemačkom, SAD-om, Francuskom, Rusijom i Kinom.

Prijem Kosova u UN i uvođenje sankcija Srbije Rusiji zatalasat će prilike u BiH. Srbija će tražiti nagradu u vidu ubrzanog prijema u EU. Međutim, u svemu tome, opet je žrtva i u opasnosti Bosna i Hercegovina.

“Ugađanje onima koji su komadali BiH i koji i danas komadaju BiH”

“Mislim da je vrijeme da stavimo akcent na primjenu presuda Međunarodnih sudova. Posljednja odluka Schmidta je pokazala da se ugađanje nastavlja. Ali kad Jelena Trivić kaže da će slijediti Beograd, kad Orban tretira RS kao državu … Schmidt šuti. I Delegacije EU u BiH.

Ko je pažljivo pratio Vučićeve posljednje istupe, bit će mu jasno da Vučić ne odstupa od ranije politike. Ako uvede sankcije Rusiji, onda će zatalasti u Bosni. Naftovod sa Mađarskom je takav projekt. Vučić se približava svom strateškom savezniku Orbanu koji se pitao šta učiniti sa dva miliona muslimana, sa evropskom državom u kojoj živi većina muslimana. I organizira građanske policije za hapšenja muslimana migranata”, naveo je zastupnik SDA.

Izjava Jelene Trivić da će slijediti Beograd je maskiranje, ocijenio je Mehmedović. “To Vučiću ide na ruku – sve što Dodik kasnije bude radio bit će producirano u tome tonu: Da je pobjedila Trivić slušala bi Vučića i Beograd, Vučić nema kontrolu nad Dodikom, zato je uradio ono u Bijeljini i dao intervju BN-u. To je maska za Vučićevu strategiju. Providan scenarij iz Beograda. Žele stvoriti privid da Vučić preko PDP-a i Trivić i Borenović i opozicije u RS ruši Dodika. Ne! Tjera ga na nove ekstremne poteze. Njemu je potreban Dodik koji će mu biti adut dok Vućić razvrgava dogovor sa EU oko Kosova iz 2013., dok dogovora prijem Kosova u UN i uvodi sankcije Rusiji”, zaključio je.

Mehmedović dalje navodi kako Vučić Dodika tjera da digne ljestvicu i napravi haos u BiH kakav je napravio nakon Inzkove odluke.

“Očita ucjena, dok Vučić pregovara prijem Kosova u UN i uvođenje sankcija Rusiji, Dodik mora eskalirati tenzije u BiH, otvoriti pitanje državne imovine, šuma i zemljišta, posebno pitanje oko korištenja hidropotencijala i prava /HE Drina/, Buk-Bijela itd… Dodik zna da su mu sa druge strane problemi ako posluša Vučića i ulazi u „makaze“. Šta god da odigra – pogriješit će. Istovremeno, Schmidt otvoreno, vrlo otvoreno djeluje kao najviši predstavnik Hrvatske i Srbije u BiH”, navedeno je u današnjoj reakcija Šemsudina Mehmedovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular