Wednesday, December 6, 2023
spot_img
HomeVIJESTIZastupnici "odbili" raspravljati o smanjenju osnovice za plaće funkcionera

Zastupnici “odbili” raspravljati o smanjenju osnovice za plaće funkcionera

- Reklama -


Nije bilo dovoljno glasova zastupnika da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas po hitnom postupku razmatra dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim je predviđeno da osnovica za obračun plaća funkcionera od idućeg mandata bude smanjena na 475 KM.

Ovaj zakon predložio je zastupnik Naše stranke Damir Arnaut, a podršku su najavili iz Kluba zastupnika SDA i SDP-a. Međutim, sa 23 glasa za, deset protiv i četiri suzdržana, nije bilo entitetske većine da se ovo nađe na dnevnom redu, piše Faktor.

Arnaut je predložio osnovicu kakva je bila prije nego što je povećana za sve zaposlene u institucijama BiH, pa time i parlamentarce i ministre, na 535 KM od jula ove godine. Povećanjem osnovice plaće članova Predsjedništva BiH su povećane za 600 KM, ministara i parlamentaraca za oko 500 KM… Time je povećan i paušal parlamentaraca za oko stotinu KM s obzirom na to da se paušal veže za osnovicu.

- Reklama -

Arnaut je obrazložio da se po Ustavu BiH primanja zvaničnika ne mogu umanjiti za vrijeme trajanja mandata pa stoga predlaže da smanjenje osnovice ide od idućeg mandata.

– Ovo ne mora biti usvojeno do oktobra, ali je nužno da se usvoji do decembra, prije početka novog mandata – dodao je Arnaut.

Alma Čolo, zastupnica SDA, najavila je podršku zastupnika ove stranke.

– Osnovca od 535 KM je bila na inicijativu sindikata državnih službenika koji su mjesecima štrajkovali pred zgradom Parlamenta BiH. Ta osnovica je uvrštena u budžet. U SDA smo odlučili i svoje povećanje uplatili Udruženju “Pomozi.ba” za prošli mjesec, to je po 600 KM, ali bih voljela da se ovo zakonski uredi jer nije u redu da su povećane plaće i predlažem da se uvrsti u dnevni red – rekla je Čolo.

No nije bilo volje svih zastupnika da ovo bude na dnevnom redu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular