Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeBIZNISZatvaranjem McDonald’sa BiH došla u neslavno društvo sa Rusijom i Bjelorusijom

Zatvaranjem McDonald’sa BiH došla u neslavno društvo sa Rusijom i Bjelorusijom

- Reklama -


Svjetski lanac brze hrane McDonald’s do daljnjeg je zaključao vrata svojih pet objekata u Bosni i Hercegovini i to nakon više od decenije. Iz ove kompanije još se nisu oglasili, no prema neslužbenim informacijama, ta je kompanija oduzela licencu za rad franšizi u BiH zbog niza skandala, ali i neplaćenog najma. Radnici očajni, građani podijeljenog mišljenja.

Mnogi građani sinoć pohrlili su po posljednji obrok u McDonald’su. Danas, potpuno druga slika.

Svoje omiljene burgere koje su tradicionalno, godinama jeli mnoge Sarajlije više neće biti u prilici da to učine jutros, s obzirom na to da ih je, kada su se uputili u jedan od Mekovih objekata, dočekalo neugodno iznenađenje. Zaključana vrata i natpis “restoran je zatvoren”.

- Reklama -

Tišina, prazan parking i nekoliko radnika koji privode kraju čišćenje objekta na Šipu. Sad već bivši radnici očajni. Nije im do priče. Oko stotinjak ih u Novu godinu ulazi bez posla i s neizvjesnošću.

“Iznenadilo nas je. S neba je palo. Niko nije bio upoznat ni sa čim. Moje kolege, moje prijatelji koji tu rade… Ja sam tu već dvije godine. Jako nas je iznenadilo, šokirani smo”, priča Dženan Granilo, bivši radnik McDonald’sa.

Zaključana vrata i na objektu u Nedžarićima, koji je nedavno renoviran, mogao bi da ostavi posljedice i na zaposlene obližnjeg parkinga.

“Ovdje su uvijek bile gužve. Objekat je jako dobro radio, tako da je to baš iznenada, šok i za radnike i za goste”, kaže Ahmet Šarić, radnik parkinga.

Zvanične informacije o tome šta se desilo sa kompanijom koja je do sada bila vlasnik franšize te da li je neko drugi preuzeo poslovanje za naše tržište nismo dobili. Nezvanično, tri objekta u Sarajevu i dva u Mostaru zatvorena su jer je centrala McDonald’sa oduzela licencu za poslovanje tog lanca zbog neplaćenog zakupa. Podsjećamo, kompanija je u fokus javnosti stigla još početkom mjeseca, nakon što je objavljeno da duguje nekoliko mjesečnih kirija Raiffeisen banci, a koja je vlasnik objekta u centru grada. Očajni radnici pisali su i Upravi…

“Zašto ste dozvolili da do ovoga dođe? Svi ste vi porodični ljudi, zamislite da se vašem djetetu ovo dešava, da ostaje bez posla na ovakav način, a da pri tome ništa nije uradio, što bi naštetilo firmi. Ako već čovjek nije poštovao sve te standarde, što niste pružali otpor? Vjerovatno vam je išlo u prilog sve to, ali samo nije red da se onda ograđujete sad”.

Iako su pred sinoćnje zatvaranje zabilježeni dugi redovi kupaca pred poznatim lancem, Sarajlije danas prednost uglavnom daju ćevapima.

“Možda je čak i bolje za BiH. Mislim da takvi fast food restorani da nisu potrebni. To je moje lično mišljenje. (Mislite da ćevapi imaju prednost?) Mislim da da, zato smo tu. Zbog ćevapa”

“Ne znači mi. Jedino zbog njega mi je žao (djeteta), on voli nagetse, ali ništa mi specijalno ne znači. Inače, ne hranim se ovdje.”.

“Doći će ponovo, nema razloga da ne dođe. Nije prvi put da neko izgubi franšizu i da je neko drugi dobije”.

“Mislim da imamo puno boljih opcija za jelo u Sarajevu”.

Ovo nije dobar signal prema inostranstvu, kažu ekonomisti. BiH je sada u društvu s Rusijom i Bjelorusijom gdje je McDonald’s ranije zatvorio restorane u znak solidarnosti s Ukrajinom.

“Što se tiče njegovog bilansa stanja i uspjeha on pokazuje i profit što znači da je ta kirija mogla biti plaćena. MCD ne dozvoljava takvu blamažu, a mislim da mu se na dušu stavlja i to što je prostore neke koristio za oglašavanje političkih partija”, kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Poslovanje McDonald‘sa u BiH i ranije je nailazilo na teškoće pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti u Banjaluci i Tuzli.
Je li i ovo definitivan kraj?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular