Monday, December 5, 2022
HomeKULTURAZavršeno oslikavanje murala španskih umjetnika "Ruža Sarajeva"

Završeno oslikavanje murala španskih umjetnika “Ruža Sarajeva”

- Reklama -


Španski umjetnici Ramon Werens Puig i Johnathan Fullet Parralejo oslikali su mural pod nazivom “Ruža Sarajeva” u naselju Koševsko brdo.

Ovaj mural oslikan je u okviru pratećeg programa drugog izdanja FASADA Festivala, a nastao je zahvaljujući inicijativi i podršci Općine Sabadell i Ambasade Kraljevine Španije.

“Ruža Sarajeva” treći je mural koji je oslikan u sklopu ovogodišnjeg Festivala i predstavlja nastavak kulturalne razmjene između Bosne i Hercegovine i Španije.

Obojena klapa
- Reklama -

Kompozicija murala sačinjena je od floralnih motiva koji u sebi nosi različite simbole, na suptilan način spajajući historiju i kulturu Sarajeva i tradiciju Španije. Osim murala, umjetnici Werens i Fullet na istoj lokaciji nacrtali su i grafit Sarajevo/Sabadell. U izradi ovog grafita učestvovali su i polaznici radionice “Ulična umjetnost: Od osnova do jedinstvenosti” koju su u Dječijoj kući realizirali španski umjetnici.

Oslikavanjem murala “Ruža Sarajeva” ujedno predstavlja završetak FASADA Festivala 2022, koji je pod motom slikamo, obrazujemo, mijenjamo, donio bogat umjetnički, edukativni i diskurzivni programa.

Više od 50 mladih ljudi imalo je priliku da učestvuje u edukativnom programu i uči o umjetnosti murala i grafita od priznatih umjetnika i umjetnica, dok je više od 30 umjetnika i grafitera učestvovalo u realizaciji umjetničkog programa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: