Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeBIZNISZavršeno suđenje Stanišiću i Simatoviću: Žrtve BiH i RH čekaju pravdu 20...

Završeno suđenje Stanišiću i Simatoviću: Žrtve BiH i RH čekaju pravdu 20 godina

- Reklama -


Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću zadnji je proces pred sudom u Hagu u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj. Žrtve istinu i pravdu čekaju već 20 godina.

Jedinica koja je stavljena pod vojnu komandu bila je samo jedna od formacija koju su obučavali Jovica Stanišić i Franko Simatović. Saznanje o već počinjenim zločinima u kombinaciji sa vršenom obukom i kontaktima sa određenim akterima dovoljni su za osudu u smislu pomaganja u vršenju zločina koje su počinili pod ingerencijom Državne bezbjednosti.

“Ona je imala jasnu ulogu u zaštiti sistema. Stanišić je na čelo službe i postavljen posle osme sjednice kada je Milošević praktično preuzeo vlast u državi. To je ta egzekutiva, to je to najuže jezgro pretorijanske garde Miloševićevog režima. To je veoma visoko obučena jedinica koja je dovedena sa nivoa policijske jedinice na nivo paramilitarne jedinice bila je u nekim elementima bolje naoružana od vojske”, kazao je Đorđe Vlajić, novinar i predsjednik NUNS-a.

Tužilaštvo je nedvojbeno dokazalo povezanost visokorangiranih pripadnika SDB-a i planiranje zločina još u avgustu 1991. godine po prirodi svog posla. Zločini u Bosanskom Šamcu nisu bili eksces već su vršeni po već postojećem obrascu koji je iznova uključivao teške zločine.

- Reklama -

“Ja mislim da je ovo suđenje važno zato što se direktno tiče veze između režima u Beogradu, dakle Slobodana Miloševića i tog režima sa zločinima na terenu pogotovo kroz paravojske poput Arkana, Crvenih beretki, Škorpiona jedinica koje su uglavnom poznate javnosti. Suština ovog predmeta je upravo u tome kako režim daje drugima zadatak da čine zločine, a istovremeno se pokušava od tih zločina otkloniti”, kazala je Iva Vukušić, profesorica Univerziteta u Utrehtu.

Suština je i u pravdi za žrtve i istini koja treba ostati kao vodilja svim budućim generacijama za suočavanje sa prošlošću i priznavanje vlastite odgovornosti.

“Jer moramo kazati jednom istinu bila ona teška bila ona dobra. Ne zbog mene nego zbog budućnosti naše djece. Moramo gajiti i ostaviti našoj djeci bolje sutra, a sa istinom ćemo im sve dokazati, a sa lažima ćemo samo od njih napraviti da budu gori nego što su njihovi prethodnici”, kazao je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enkalava Srebrenica i Žepa”.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u istoriji suda u Hagu i jedini u kome je suđenje ponovljeno. Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora, a odbrana oslobađanje. Izricanje pravosnažne presude očekuje se do juna ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular