Saturday, December 3, 2022
HomeZDRAVLJEZdravstveni stručnjaci: Evropa ulazi u još jedan COVID talas

Zdravstveni stručnjaci: Evropa ulazi u još jedan COVID talas

- Reklama -


Zdravstvene vlasti u Evropi kažu da pokazatelji ukazuju na još jedan talas zaraze COVID-om na ovom kontinentu.

“Iako nismo tamo gdje smo bili prije godinu dana, jasno je da pandemija COVID-19 još uvijek nije gotova”, navodi se u zajedničkoj izjavi Stelle Kyriakides, evropske komesarke za zdravlje i bezbjednost hrane, Hansa Henrija Klugea, regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i Andree Ammon, direktorice Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Oni su naveli da se u Evropi, nažalost, ponovo bilježi porast pokazatelja, što ukazuje na to da je počeo još jedan talas zaraza, skrenuvši pažnju na moguću ponovnu pojavu gripe s dolaskom jeseni i zime.

- Reklama -

U saopštenju se ističe da milioni ljudi širom Evrope još uvijek nisu vakcinisani protiv COVID-19.

“Evropske zemlje treba da ulože sve napore da dođu do nevakcinisanih, kako bi i oni dobili doze vakcine protiv COVID-19, a istovremeno i da daju dodatne doze prioritetnim grupama, u skladu sa nacionalnim preporukama”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Naglašeno je da je važno da se protiv gripe i COVID-19 vakcinišu zdravstveni radnici, osobe starije od 60 godina, trudnice, kao i osobe kojima postojeće bolesti povećavaju rizik od težih oblika bolesti u slučaju da se zaraze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: