Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSZelenski: Oslobođenje Hersona početak kraja rata

Zelenski: Oslobođenje Hersona početak kraja rata

- Reklama -


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski trijumfalno je prošetao ulicama grada Hersona i ocjenio da rusko povlačenje odatle predstavlja “početak kraja rata”, ali je isto tako priznao da ukrajinska vojska plaća krupnu cijenu za svoje odlučne napore da potisne okupatora.

Ponovno zauzimanje Hersona jedan je od najvećih uspjeha Ukrajine i još jedan je bolni udarac Kremlju, a moglo bi da posluži kao odskočna daska za dalje napredovanje unutar okupiranih teritorija, ocenjuje AP.

Veliki djelovi istočne i južne Ukrajine još su pod ruskom kontrolom, uključujući dvije trećine Hersonske oblasti, a oslobođeni glavni grad oblasti i dalje je u dometu ruske artiljerije i projektila.

- Reklama -

Teške borbe nastavljene su u drugim krajevima Ukrajine, a ruska državna agencija RIA Novosti izvjestila je da je okupirani grad Oleški na suprotnoj obali Dnjepra u odnosu na Herson, došao pod udar ukrajinske artiljertije.

U Hersonu, Zelenski je dodjelio medalje vojnicima i pozirao sa njima za selfije, uz davanje izjava.

„Ovo je početak kraja rata. Korak po korak dolazimo do svih privremeno okupiranih teritorija“, rekao je, međutim, on se i sumorno osvrnuo na posljedice borbi, u smislu da su one „odnjele najbolje heroje“ Ukrajine.

Kraj ruske okupacije Hersona obilježen je višednevnom proslavom, ali zima nadolazi, a njegovih 80.000 preostalih stanovnika je bez grijanja, vode i struje, i manjka mu hrane i lijekove.

Zelenski je izjavio da je grad zasut poteznim i nagaznim minama, a ukrajinske vlasti kažu da postoje znaci ratnih zločina, kao i na drugim oslobođenim teritorijama.

Ruske snage su „uništavale sve na svom putu, rasturile su čitavu naponsku mrežu“, rekao je predsjednik Ukrajine.

U međuvremenu, telekomunikacioni operatori su saopštili da je u Hersonu upostavljena mreža mobilne telefonije, a regionalni guverner je rekao da će bežična internetska mreža početi da radi od sutra.

Rusija je u oktobru pripojila četiri okupirane oblasti u Ukrajini – Hersonsku, Zaporošku, Donjecku i Lugansku, a na osnovu referenduma izrežiranih u Moskvi nakon velikih uspeha ukrajinske vojske u oblasti Harkova na sjeveroistoku zemlje. Većina zemalja svijeta ne priznaje rezultate tih referenduma i naziva ih lažnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular