Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu se navečer videovezom obratio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju. Tskođer je poručio i to da će Rusija biti prisiljena završiti rat koji je započela u Ukrajini.

“Zločin se provodi protiv Ukrajine i mi tražimo pravednu kaznu”, poručio je Zelenski na početku svog polusatnog obraćanja putem videa. Zatražio je kaznu protiv Rusije za zločin agresije, ubijanja i mučenja ljudi, za povredu ukrajinske granice i njenog teritorijalnog integriteta.

Istakao je potrebu blokiranja trgovinskih odnosa s Rusijom i izolaciju agresora. Pozvao je i na oduzimanje prava glasa Rusije u međunarodnim organizacijama kao i njena prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pozvao je i na ograničavanje cijena po kojima Rusija izvozi naftu i plin, ocijenivši da su energenti postali rusko oružje kojima ta zemlja manipulira tržištem.

“Ukrajina zahtijeva kaznu za ubistva hiljada ljudi, mučenja i poniženja svojih stanovnika, kao i za katastrofalne turbulencije koje je Rusija izazvala ratom”, rekao je ukrajinski predsjednik dodavši da govori u ime države koja je prisiljena na samoodbranu.

Poručio je i da Ukrajina nije izazvala rat te da su održali 88 rundi pregovora u raznim formatima da bi ga spriječili.

“Rusija će biti prisiljena završiti rat koji je započela”, naglasio je Zelenski.

Zelenski je zahvalio 101 zemlji koja mu je glasanjem omogućila videoobraćanje u UN-u te naveo sedam zemalja koje su glasale protiv – Kubu, Bjelorusiju, Sjevernu Koreju, Eritreju, Nikaragvu, Rusiju i Siriju.

Rat u Ukrajini dominirao je u govorima u UN-u, na skupštini koje se održava gotovo sedam mjeseci od početka ruske agresije na Ukrajinu, što je najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime