Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEŽestoke kritike Srbiji iz Njemačke: "Neprihvatljiva nacionalistička retorika"

Žestoke kritike Srbiji iz Njemačke: “Neprihvatljiva nacionalistička retorika”

- Reklama -


Njemačka je zabrinuta zbog napetosti između Srbije i Kosova i trenutno je usredotočena na napore da se uklone barikade duž njihovih granica, rekao je u srijedu glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

“Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju se ukloniti što je prije moguće”, rekao je glasnogovornik.

“Nacionalistička retorika, kakvu smo čuli iz Srbije posljednjih tjedana, potpuno je neprihvatljiva”, istaknuo je on dodajući da je Berlin zabrinut zbog pojačane srbijanske vojne nazočnosti u blizini granice.

- Reklama -

Kosovo je u srijedu zatvorilo svoj najveći granični prijelaz sa Srbijom nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane kako bi podržali svoje sunarodnjake na Kosovu u odbijanju priznanja neovisnosti zemlje.

Uz druga dva prijelaza na granici prema Srbiji, zatvorena zbog sličnih prosvjeda od 10. prosinca, samo tri ulazne točke između dviju zemalja ostaju otvorene.

Najnoviji prosvjed uslijedio je nekoliko sati nakon što je Srbija rekla da je svoju vojsku stavila u najviši stupanj pripravnosti nakon višetjednih eskalacija napetosti između Beograda i Prištine.

Srbi u Srbiji kamionom i traktorima u utorak su blokirali cestu u blizini prijelaza Merdare na istočnoj granici Kosova, izvijestili su beogradski mediji.

Ta blokada sprečava tisuće Kosovara koji rade drugdje u Europi da se vrate kući na odmor.

“Ako ste već ušli u Srbiju, onda morate koristiti druge granične prijelaze… ili ići preko Sjeverne Makedonije”, objavilo je kosovsko ministarstvo vanjskih poslova na Facebook stranici, najavljujući zatvaranje prijelaza Merdare.

Zatvaranje je stupilo na snagu u ponoć, iako je prijelaz očito već bio neprohodan.

Ulazna točka Merdare najvažnija je na Kosovu za cestovni teretni promet.

Napetosti između Beograda i Prištine rastu od prošlog mjeseca kada su predstavnici etničkih Srba na sjeveru Kosova napustili državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe zbog odluke kosovske vlade da zamijeni srpske registarske tablice automobila.

Bivši srpski policajac bit će u kućnom pritvoru

Bivši srpski policajac Dejan Pantić čije je uhićenje pojačalo napetosti između Prištine i Beograda, bit će pušten iz zatvora i stavljen u kućni pritvor, rekao je u srijedu Reutersu glasnogovornik suda u Prištini.

Pantićevo preseljenje u kućni pritvor moglo bi pomoći u smirivanju napetosti, kaži promatrači, budući da je njegovo oslobađanje jedan od glavnih zahtjeva kosovskih Srba.

Pantić je uhićen 10. prosinca pod optužbom da je na prethodnom prosvjedu napao policajce.

Njegovo pritvaranje potaknulo je napetosti između kosovske vlade i etničke srpske manjine koja je blokirala ceste na sjeveru zemlje tražeći Pantićevo puštanje.

KFOR poziva na dijalog

NATO-ova misija na Kosovu, KFOR, u srijedu je priopćila da podupire dijalog svih strana u cilju smirivanja napetosti na sjeveru zemlje.

“Najvažnije je da svi uključeni izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili poteze koje mogu izazvati napetosti i eskalirati situaciju”, rekao je general bojnik Angelo Michele Ristuccia u izjavi.

“Rješenja treba tražiti kroz dijalog”, dodao je.

Od 10. prosinca, Srbi na sjevernom Kosovu razmijenili su vatru s policijom i podigli više od 10 blokada cesta u i oko Mitrovice.

Blizu 50.000 Srba koji žive na etnički podijeljenom sjevernom Kosovu odbijaju priznati vladu u Prištini ili status Kosova kao zemlje odvojene od Srbije. Imaju podršku mnogih Srba u Srbiji i njezine vlade.

Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998.-99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio etničke Albance.

Vlada u Prištini zatražila je od NATO-ovih mirovnih snaga u zemlji, KFOR-a, da ukloni barikade no KFOR nema ovlasti djelovati na srbijanskom tlu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular