Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLE"Zlatni sat" - najbolje vrijeme za odlazak na spavanje

“Zlatni sat” – najbolje vrijeme za odlazak na spavanje

- Reklama -


Ako se često budite neispavani i umorni, čak i ako ste sebi priuštili čuvenih 8 sati sna, možda jednostavno grešite u trenutku kada odlazite u krevet. Naime, stručnjaci tvrde da je najbolje otići na spavanje u periodu između 22 i 23 sata, te da je to povezano i sa manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Ova tvrdnja je objavljena prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Evropskog društva za kardiologiju.

“Tijelo ima 24-satni unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže u regulisanju fizičkog i mentalnog funkcionisanja. Rezultati sugerišu da je veća vjerovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti tjelesni sat, sa negativnim posljedicama po zdravlje kardiovaskularnog sistema, iako ne znamo uzroke toga”, rekao je autor studije dr. David Plans sa Univerziteta Exeter u Velikoj Britaniji.

- Reklama -

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji koji su izabrani između 2006. i 2010. goine. Njihova prosječna starost bila je 61 godina, a raspon njihovih godina kretao se od 43 do 79, a 58 posto su bile žene, prenosi B92.

Tokom prosječnog praćenja ovih 3.172 učesnika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su legali u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u period od 22h do 22:59.

U poređenju sa tim “zlatnim satom”, postoji 25 posto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 posto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23 sata do ponoći i 24 posto veći rizik ako zaspite prije 22 časa.

“Naša studija pokazuje da je optimalno vrijeme za spavanje u određenoj tački 24-satnog ciklusa tijela i da odstupanja mogu da budu štetna po zdravlje. Najrizičnije vrijeme za odlazak na spavanje je bilo poslije ponoći, potencijalno zato što može da smanji vjerovatnoću da se vidi jutarnja svjetlost, što resetuje tjelesni sat“, objasnio je dr. Plans.

“Iako nalazi ne pokazuju uzročnost, vrijeme spavanje se pokazalo kao potencijalni faktor rizika za srce, nezavisno od drugoh faktora rizika i karakteristika spavanja. Ako se naši rezultati potvrde i u drugim studijama, vrijeme spavanja i osnovna higijena sna mogli bi da budu jeftin cilj javnog zdravlja za smanjenje rizika od srčanih bolesti”, dodao je ovaj ljekar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular