Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeVIJESTIZloupotreba kampanje: Dodik obišao radove na rekonstrukciji studentskog centra

Zloupotreba kampanje: Dodik obišao radove na rekonstrukciji studentskog centra

- Reklama -


Dok čeka da sjedne u skupštinske klupe, podsjetio se studentskih. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD), sa saradnicima i funkcionerima svoje stranke SNSD, obišao je radove na rekonstrukciji studentskog centra Nikola Tesla.

Akademci zadovoljni besplatnim smještajem i obećanjima.

“U privatnom smještaju će morati da plaćaju 250-300 KM sa režijama , dok će ovdje moći besplatno da žive. To je jedan veliki motiv za sve studente da redovno pohađaju nastavu”, kazao je Marko Ćutko, predstavnik studenata SC Nikola Tesla.

- Reklama -

“Želim da se zahvalim srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, Vladi RS, direktoru SC Nikola Tesla”, kazao je Vladan Gačić, potpredsjednik Unije studenata.

Uz zahvalnost i priznanja: raniji uslovi nisu bili dovoljno dobri.

“Ranije studenti boravili u nešto lošijim uslovima, jer je osam studenata koristilo jedan toalet. Sada će biti potpuno nove sobe, renovirane”, kazao je Dragoslav Topić, direktor SC NIkola Tesla (SNSD).

Zadovoljan radovima, lider SNSD-a Milorad Dodik radnike je nagradio sa 50 KM. Možda za kafu, a ručak u menzi kušala je cijela delegacija.

“Tri obroka, tri marke dnevno”, kazao je Dodik.

U inflaciji – studentima prihvatljivo, u kampanji – političarima bitno za istaći. Iz studentskih u skupštinske klupe, Dodik će već sutra.Traži da ga 2/3 većina podrži u odbijanju agremana njemačkom ambasadoru.

“Njemačka politika se poslije odlaska bivšeg kancelara Angele Merkel poptuno promijenila i postala je u BiH promuslimanska i pokušava da redizajnira politički sistem BiH putem rezolucije koju su usvojili u Bundestagu u kojoj se traži da se BiH organizuje bez entiteta. To je udarac na naše vitalne interese. Bez opozicije ne može biti uskraćen agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH. Važno je da narod vidi ko to želi. Vidjećemo ko će otići, ko neće glasati”, kazao je Dodik.

Po mnogim ocjenama sutrašnja sjednica je zamka i za opoziciju, ali i vrebanje iz prikrajka za kr pne državne teme.Nakon glasanja o “agremanu” na 34.Posebnoj, uslijediće 35.Posebna NSRS na kojoj će se naći set zakona, od Zakona o obaveznoj zdravstvenom osiguranju, kojim se recimo uvodi besplatni prenatalni test ili omogućava pratnja roditelja u bolnici djeci do 15 godina. Ono što dvadeset godina nije riješeno sada se definiše i to Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, ali i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Možete da donosite šta hoćete, da se slikate, da vrištite, organizujete jazz festival, ali ovo je imovina RS i to se neće promijeniti”, ističe Dodik.

A hoće li šta u izbornoj kampanji promijeniti nametnute odredbe izbornog zakona? Je li funkcionerska kampanja kažnjiva, zloupotrebljavaju li se javni resursi, CIK će da odlučuje.

A oni koji rade monitoring pod lupom već imaju:

“Te neke specifične situacije, kada se koriste prostorije, komunikacijski kanali, događaji, da se specifično promoviše stranka”, kazala je Ivana Korajlić, direktorica Transparency International BiH.

Ta ponašanja nisu ekskluzivitet, a evidentirana su kod većine stranaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular