Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEZnakovi kojima nam tijelo pokazuje da nešto nije u redu s našom...

Znakovi kojima nam tijelo pokazuje da nešto nije u redu s našom štitnjačom

- Reklama -


Glavna zadaća naše štitnjače jest da proizvodi hormone koji reguliraju tjelesni metabolizam te samim time utječe na gotovo sve funkcije u našem organizmu. Kada ona ne radi kako bi trebala, to se može očitati na našem zdravlju na mnogo različitih načina, objašnjavaju ljekari.

Kako donosi klinika Cleveland, bolest štitnjače opći je izraz za zdravstveno stanje koje onemogućava našoj štitnjači da proizvodi potrebnu količinu hormona.

Naime, naša štitnjača obično proizvodi hormone koji omogućavaju normalno funkcioniranje tijela. Kada štitnjača proizvodi previše hormona, naše tijelo prebrzo troši energiju, a to se stanje zove hipertireoza. S druge strane, štitnjača može proizvoditi i premalo hormona štitnjače, a tada govorimo o hipotireozi. No kako prepoznati da s našom štitnjačom nešto nije u redu? Kako objašnjavaju doktori, postoji nekoliko znakova koji su najčešći pokazatelj da štitnjača ne radi kako treba.

Naime, postoji niz simptoma koje možete osjetiti ako imate bolesnu štitnjaču. Nažalost, simptomi često znaju biti vrlo slični znakovima drugih zdravstvenih stanja zbog čega se tek u rijetkim slučajevima dijagnosticiraju na vrijeme. Zbog toga može biti teško znati jesu li simptomi uistinu povezani s problemom štitnjače ili nečim sasvim drugim. Uglavnom se simptomi bolesti štitnjače mogu podijeliti u dvije skupine, odnosno na one koji se odnose na hipertireozu i one koji se odnose na hipotireozu.

- Reklama -

Kako prenosi Index, simptomi pretjeranog rada štitnjače (hipertireoza) mogu uključivati osjećaj tjeskobe, razdražljivosti i nervoze, probleme sa spavanjem, naglo mršavljenje, slabost mišića, neredovite menstruacije ili njihov izostanak te probleme s vidom. S druge strane, simptomi slabog rada štitnjače (hipotireoza) najčešće su umor, neobjašnjivo debljanje, gubitak memorije, česte i obilne menstruacije, suha kosa i osjećaj hladnoće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular