Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeVIJESTIZnate li da potpuno besplatno i anonimno možete potražiti psihološku pomoć

Znate li da potpuno besplatno i anonimno možete potražiti psihološku pomoć

- Reklama -


Plavi telefon je anonimna, besplatna savjetodavna linija za djecu i mlade, ali od nedavno i za odrasle osobe, mjesto gdje možete da se obratite kada imate neki problem, kada se ne osjećate dobro i kada imate potrebu da pričate o tome kako se osjećate i šta vas muči. Osobe koje će se javiti će vas saslušati i zajedno sa vama pokušati da riješe problem, da daju savjet kako da se postavite u određenoj situaciji ili da vas usmjere kome da se obratite.

Poziv prema “plavom telefonu” je potpuno besplatan, anoniman i ne snima se.  Ukoliko trebate bilo kakvu vrstu pomoći možete se javiti na broj telefona 080 05 03 05.

Sa druge strane telefona javit će vam se savjetnici, odnosno psiholozi koji su dostupni svakim radnim danom od 9 do 22 sata. Moguće je razgovarati putem poziva ili se dopisivati na chatu.

- Reklama -

Kako je za N1 kazala, Maja Kovačević, koordinatorica rada “Plavog telefona”, pored psihologa, tu su i volonteri savjetnici, koji su studenti ili su završili humanističke fakulteta, ali prošli obuku za savjetnika.

Kovačević je pobrojala najčešće razloge zbog koji se javljaju mladi i odrasli. To su problemi sa mentalnim zdravljem – strah, anksioznost, depresivnost, panični napadi, usamljenost, a u posljednje vrijeme često je i samopovrijeđivanje i suicidalne misli. Pored tema iz oblasti mentalnog zdravlja, javljaju se kako bi razgovarali o različitom nasilju.

“Najzastupljenije je fizičko i emocionalno nasilje, ali i nasilje u porodici. U posljednje dvije godine je česta tema i nasilje na internetu. Pozivaju nas kako bi razgovarali i o problemima u porodici. Razgovara se i vršnjačkim i partnerskim odnosima”, rekla je Kovačević.

Za kraj je poručila da su teme raznolike, a i djece i odrasli mogu da ih pozivu kada imaju neki problem koji ih muči, bez obzira o čemu se radi.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular