Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomePOČETNAZnate li što znače brojevi i simboli na termostatu?

Znate li što znače brojevi i simboli na termostatu?

- Reklama -


U nadolazećoj sezoni grijanja i u vremenu poskupljenja energenata posebno je važno pravilno korištenje grijanja.

Ali vrlo malo ljudi zna kako podesiti grijanje na pravu temperaturu, te što zapravo znače simboli na termostatu. Brojevi i simboli imaju vrlo specifično značenje, pišu njemački mediji.

Što zapravo znači kada termostat okrenete na broj pet? Zagrije li se tada prostorija posebno brzo? Naravno da ne!

- Reklama -

Podešavanje termostata dio je jesenske i zimske svakodnevice, no mnogi zaboravljaju da regulator nije samo prekidač za uključivanje/isključivanje grijanja. Što je veći broj na termostatu, to je soba toplija.

Značenje brojeva na termostatu

Veći broj na termostatu predstavlja višu toplinu. I to za vrlo određenu vrijednost. “Ova numerička ljestvica služi za orijentaciju”, objašnjavaju iz VdZ – Foruma za energetsku učinkovitost u tehnologiji zgrada e.V.. “Većina termostata na radijatorima postavljena je na takav način da se, pod optimalnim okolnostima, na razini tri postigne temperatura od 20 stupnjeva.”

„Svaka dodatna razina povećava sobnu temperaturu za tri do četiri stupnja“, kažu stručnjaci. Okrenete li termostat na najvišu razinu – tj. petu razinu – prostorija se zagrijava na ugodnih od 26 do 28 Celzijevih stupnjeva. Osim brojeva, na termostatu se često nalaze i dva simbola: sunce i pahuljica.

“Simbol sunca označava osnovnu postavku na oko 20 stupnjeva”, kažu stručnjaci. “To odgovara postavci termostata tri.” Snježna pahulja, pak, ima funkciju zaštite od smrzavanja. Temperatura je ovdje oko šest Celzijevih stupnjeva. “Ako su stanari odsutni tijekom zime, to osigurava da se sobe ne ohlade prekomjerno i da se izbjegne šteta od smrzavanja”, kažu.

Simboli na termostatu i njihovo značenje
Uz pretpostavku temperaturne razlike od četiri stupnja Celzijusa između brojeva, rezultat je sljedeći:

Snježna pahulja (*): 5 do 7 Celzijevih stupnjeva

1. stupanj: 12 stupnjeva Celzijusa

2. stupanj: 16 stupnjeva Celzijusa

3. stupanj: 20 stupnjeva Celzijusa

4. stupanj: 24 stupnja Celzijusa

5. stupanj: 28 stupnjeva Celzijusa

Obično postoje tri crtice između brojeva na termostatu. Svaki od njih predstavlja temperaturnu razliku od jednog stupnja, prenosi Fenix Magazin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular