Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeVIJESTI"Zrak" ide pod stečaj, radnici najavili proteste

“Zrak” ide pod stečaj, radnici najavili proteste

- Reklama -


Sindikalci sarajevske firme “Zrak” organizovali su konferenciju za medije jer žele da upoznaju javnost sa novim informacijama do kojih su nedavno došli. Emir Kominlija, predsjednik Sindikata “Zrak” rekao je da je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH donesena odluka da ovo preduzeće ide pod stečaj.

Navodi da je, prema njegovim informacijama, resorni ministar Nermin Džindić najprije odbio ovaj prijedlog, ali da je kasnije preglasan od Federalnog premijera Fadila Novalića i ministra finansija Jelke Milićević.

“Sada nam je svima jasno zašto se firma pokušava gurnuti pod stečaj. Očigledne su malverzacije i sumnjive radnje. Mi pokušavamo da to iznesemo u javnost, ali nas sabotiraju.”

- Reklama -

“U petak smo dobili kupoprodajni ugovor o nekretninama o jednom dijelu zemljišta gdje se prodaje potpuno drugo zemljište. Drugo, naglašena je cijena od tri miliona KM, a onda piše da će se kasnije utvrditi za koliko će biti prodato zemljište”, kaže Kominlija. I poručuje da su podnosili prijave protiv odgovornih, te da će ih i dalje podnositi.

Firma Zrak je, podsjeća, u konsolidaciji, a ovaj proces je produžen do 2023. Po zakonu firma koja je u procesu konsolidacije ne smije ići pod stečaj. Radnicima “Zraka” duguje se šest plata, a i sami su se odricali oko 30 odsto kako bi pokušali da spase firmu koju čine 95 odsto mladih. Ironija je, podsjećaju sindikalci, da se u ovom mjesecu predizborne kampanje svi pozivaju na mlade, a ovdje ih najviše ima. Neka na ovom primjeru pokažu koliko im je stalo do mladih, poručuju.

Zbog teške situacije preduzeća koje je nekad bilo vodeće u proizvodnji optičkih elemenata, te zapošljavalo 4.000 ljudi, predstavnici Sindikata “Zraka” i Sindikata metalaca najavili su postavljanje šatora ispred Vlade FBiH polovinom mjeseca, uz poruku da neće odustati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular