I u Rumuniji protestuju poljoprivrednici, traže carine na žitarice iz Ukrajine

0
124


Stotine rumunskih poljoprivrednika i vozača kamiona protestovalo je danas u blizini graničnih prijelaza s Ukrajinom i velikih gradova širom zemlje usred tekućih pregovora s vladom o visokim troškovima poslovanja, javlja Reuters.

Demonstracije su uglavnom zbog visoke cijene dizela, skupih stopa osiguranja, mjera Evropske unije za zaštitu životne sredine i pritisaka na domaće tržište zbog uvoznih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Kolone traktora i kamiona počele su se okupljati prije šest dana na državnim putevima, uglavnom u blizini velikih gradova u zemljama EU i NATO-a, usporavajući ili blokirajući saobraćaj.

Zahtjevi demonstranata uključuju moratorijum na otplatu kredita, bržu isplatu subvencija i odvojene linije na graničnim prijelazima i crnomorskoj luci Konstanca za kamione i kamione EU izvan bloka, uključujući za Ukrajinu.

Danas su kamioni i traktori zauzeli položaj na putevima koji vode do kontrolnih punktova Siret i Vicovu de Sus na granici s Ukrajinom, usporavajući tranzit.

Lučka uprava Konstanca rekla je za Reuters da protesti nisu poremetili operacije. Najveći skup prevoznika koji protestuju bilo je na periferiji glavnog grada Bukurešta.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a Konstanca je postala najveća alternativna izvozna ruta Kijeva od početka invazije Rusije u februaru 2022. Godine, a žitarice su u luku stizale cestom, željeznicom i brodovima preko Dunava.

Mađarsko ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da su istočne države EU Bugarska, Poljska, Mađarska, Rumunija i Slovačka poslale pismo Evropskoj komisiji tražeći od EU da uvede uvozne carine na žitarice iz Ukrajine, navodeći nepoštenu konkurentnost kao razlog.

Takve carine su ukinute za Ukrajinu nakon što je ruska invazija blokirala njene vlastite luke kako bi se omogućio tranzit žitarica na globalna tržišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here