Je li dobro držati sobne biljke na prozorskim daskama?

0
217


Ako ste svoju omiljenu sobnu biljku postavili na prozorsku dasku, možda biste je trebali premjestiti što je prije moguće.

Sobne biljke mogu toliko toga dodati vašem domu, donoseći sa sobom spokojnu, umirujuću atmosferu i malo prekrasnog zelenila koje uzdiže vaš dom, prenosi Večernji list.

Iskoristiti svoje sobne biljke na najbolji mogući način nije uvijek tako jednostavno kao donijeti jednu kući iz trgovine i staviti je na mjesto koje najviše privlači pažnju, jer sve imaju različite potrebe. Jedno od najupečatljivijih mjesta na koje će većina postaviti svoju novu biljku zapravo bi moglo biti najgore mjesto za njih, a to je – prozorska daska.

Moglo bi biti primamljivo staviti svoju sobnu biljku na prozorsku dasku, gdje će stvoriti prekrasnu siluetu i dobiti više svjetla, ali to zapravo može biti jako štetno za vašu biljku. Nemaju sve biljke iste potrebe, a neke od najčešćih sobnih biljaka neće biti sretne pored prozora.

To uključuje ljubičice i ljiljane, kojima bi previše sunca moglo spržiti lišće i napraviti crne pruge na lišću. Prema britanskom Kraljevskom hortikulturnom društvu, druge uobičajene biljke koje neće uživati ​​na izravnoj sunčevoj svjetlosti uključuju zeleni ljiljan, svekrvin jezik, bršljan, paprat i begonije.

Međutim, ako baš želite prozorsku dasku iskoristiti za izložbu biljaka u svom domu, onda svakako imate neke mogućnosti, ali morate pažljivo odabrati biljku koja će uspijevati na izravnom sunčevom svjetlu. Gardener’s World objašnjava da pozicija vašeg prozora također čini razliku jer više biljaka može podnijeti biti na prozorskoj dasci koja je okrenuta prema sjeveru nego na onoj koja je okrenuta prema zapadu ili jugu.

Na prozoru koji ima puno sunca, trebali biste držati biljke poput aloe vere, kaktusa i sukulenata. Ako tražite biljku s cvjetovima, onda su i pelargonije i bugenvilije odličan izbor i lijepo se slažu, a obje biljke vole puno sunca.

Također je važno zapamtiti temperaturne fluktuacije koje se mijenjaju ne prozorskoj dasci – često ta područja u domu mogu oscilirati od propuha i hladnoće do užasne vrućine, pa ako primijetite da vaša biljka ne reagira dobro na takvom mjestu, premjestite je negdje drugdje gdje će biti uspješnija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here